Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szakértő is kimondja, hogy kormány által a kórházakba telepített egyik légzéssegítő gép nem alkalmas koronás betegek kezelésére

Létrehozva:

A Magyar Hang által feltárt lélegeztetőgép szakmai problémáit megerősíti Lovas András aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos is.

Megírta korábban a Magyar Hang, hogy bizonyos kórházak olyan légzéssegítő gépet kaptak az intenzív terápiához, amely nem alkalmas arra, nem rendes lélegeztetőgép, nincs benne cső, amely a beteg tüdejéig elér, hanem arcra helyezhető maszkja van, és alapvetően otthoni terápiára használható.

Lovas András aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos az 1001 orvos a hálapénz nélkül nevű, orvosoknak nyitott Facebook-csoportban leírta szakmai véleményét a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgépről. Ezt lehozta a Magyar Hang, ebből idézünk:

„A termék egyértelműen non-invazív lélegeztetésre alkalmas csak, amit mindenki helyesen véleményezett vagy írt le ezidáig a sajtóban. Ezen kezelési mód során a beteg orra és szája vagy orra elé illesztett, szorosan záró maszkon keresztül tudjuk a beteget lélegeztetni, aki a fenti betegségek valamelyikében szenved. Ezeket az eszközöket a szakmai nyelv CPAP (continuos positive airway pressure – folyamatos pozitív légúti nyomás) lélegeztetőgépeknek hívja, annak ellenére, hogy ezek tudása, mint pl. a jelen típusé is már magasabb.”

„Nagyon fontos megjegyezni, hogy a termék leírásában sehol nem szerepel a fertőzéses eredetű tüdőbetegségek ezen eszközzel történő ellátása.” (…) „Ennek egyik fő oka szakma szempontból, hogy a termék nem biztosítja a FiO2 (fraction of inspired oxygen – belélegzett oxigén arány) állítás lehetőségét, tehát azt, hogy pontosan hány %-os oxigén tartalmú gázkeverékkel kívánjuk a pácienst lélegeztetni. Tüdőgyulladás esetén ezen érték beállítása rendkívül fontos, hiszen oxigént változó mértékben igényelnek a tüdőgyulladásban szenvedők.

Másik alapfeltétele a biztonságos használatnak, hogy tudjuk, pontosan hány %-os oxigén tartalmú gázt ad le az eszköz. Ezt a nagyobb tudású lélegeztető gépekben egy oxigén szenzor (érzékelő) biztosítja, ami ebben a termékbe nincs beépítve.” (…)

„kritikus állapotú, pl SARS-CoV-2 vírus fertőzött tüdejű beteg ellátására nem teszi alkalmassá a gépet”.

„Összességben elmondható, hogy a beszerzők minden jóakarata ellenére a ResMed Lumis 150 lélegeztetőgép SARS-CoV-2 vírusfertőzöttek intenzív osztályos, non-invazív lélegeztetésére sem alkalmas. Ezt erősíti, hogy azon munkatársaim, akik intenzív osztályon dolgoznak, gépi lélegeztetéssel rendszeresen foglalkoznak, azok ugyanígy vélekednek.”

Legnépszerűbb cikkeink