Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A varsói főpolgármester lesz a lengyel legfőbb ellenzéki párt elnökjelöltje

Létrehozva:

Rafał Trzaskowski / Forrás: Wikipédia / Adrian Grycuk

Az eddigi jelölt visszalépett pénteken.

Rafal Trzaskowski varsói főpolgámestert indítja a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) az elhalasztott lengyel elnökválasztáson, miután az eddigi jelölt, Malgorzata Kidawa-Blonska a választási kampány hajrájában, pénteken visszalépett.

Trzaskowski a KO vezető politikusainak részvételével a szejmben tartott sajtókonferenciáján hangsúlyozta: szilárd, demokratikus, a jogállamiságon alapuló, erős önkormányzatokkal rendelkező Lengyelországért fog küzdeni, és egyúttal tömeges választási részvételre biztatta a lengyeleket.

A KO vezető pártja, a Polgári Platform (PO) választmánya több mint hat órát tartó értekezés után döntött Trzaskowski jelöltéséről. A volt EP-képviselőnek és volt külügyminiszter-helyettesnek most össze kell gyűjtenie a regisztráláshoz szükséges 100 ezer támogató aláírást.

A lengyel alsóházban kedden jóváhagyott, jelenleg szenátusi megvitatásra váró törvénymódosítás szerint az eredetileg május 10-re kiírt, a koronavírus-járvány és a politikai konszenzus hiánya nyomán elhalasztott elnökválasztás előtt a korábban bejegyzett jelöltségek érvényben maradnak, de regisztrálhatnak új jelöltek is.

A Trzaskowski jelöléséről szóló döntés előtt Kidawa-Blonska péntek reggeli sajtóértekezletén bejelentette: nem indul a választáson. Hivatkozva jelenlegi alacsony támogatottságára kijelentette: nem akarja, hogy „nehézségei” a PO egészét terheljék.

A választás legvalószínűbb dátumnak a megfigyelők június 28-át tartják. A választók hagyományos és levélszavazás formájában is voksolhatnak. Az elnökválasztás fő esélyesének jelenleg a hivatalban lévő elnök, Andrzej Duda számít.

Megfigyelők Trzaskowski jelölésétől a Polgári Koalíció kampányának „bekeményítését” várják, és a főpolgármester eddigi politikája alapján úgy értelmezik ezt a lépést, hogy az a liberális és a baloldali irányultságú választók megnyerésére tett kísérlet.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink