Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„Nem kéne megvárni, hogy Magyarországon újságírókat dugjanak rács mögé”

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: Shutterstock

Nem fogta vissza magát a magyar jogállamisággal kapcsolatban az Európai Parlamentnek jelentő francia zöldpárti politikus.

Ma vitázik a magyar jogállamiságról az Európai Parlament, ismeretes: Orbán Viktor Varga Judit igazságügyi minisztert küldte volna maga helyett Brüsszelbe. A miniszterelnök arra hivatkozott, hogy minden energiáját a járvány elleni védekezés köti le. A Sassoli-kabinet a kérést azzal utasította el, hogy „az állam és kormányfői szintű részvétel a megfelelő egy ilyen horderejű vitán”. Varga Judit végül elmondás helyett közzétette beszédét.

A Politico reggeli hírlevele felidézi az utóbbi napok magyar rémhírterjesztési ügyeit, miszerint politikai vélemények miatt vegzált a rendőrség embereket, és idézi az egyik sértettet, Csóka-Szűcs Jánost, aki azt mondta a 444-nek, hogy 1987-ben történtek vele ilyen dolgok legutoljára.

A lapnak nyilatkozott a magyar jogállamiságról jelentő zöldpárti politikus, Gwendoline Delbos-Corfield, aki a rémhírterjesztési törvény legaggasztóbb folyományának azt érzi, hogy szájkosarat tehet azon újságírók és állampolgárok szájára, akik kritizálni akarják a kormány járványkezelését.

„Az autokratajelöltek álma, hogy az újságírók magukat cenzúrázzák, már zajlik Magyarországon”

– mondta Delbos-Corfield. Majd így folytatta:

„Nem kellene megvárnia az Európai Bizottságnak a cselekvéssel, hogy be is börtönözzék őket.”

A politikus szerint ezért a Bizottságnak a magyar jogállamiság kérdését a legfontosabb témák között kéne kezelnie.

Legnépszerűbb cikkeink