Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

EU-s bíróságra került át a magyarokat is diszkrimináló osztrák törvény

Létrehozva:

A magyar árszínthez mérik 2019 elejétől az Ausztriában dolgozó magyarok családi juttatásait – és minden nem osztrák dolgozó jogosultnál így járnak el. Korábban ők ugyanakkora juttatást kaptak, mint az osztrákok. Ez az EU szerint jogellenes, ezért kötelezettségszegési eljárást indítottak – most pedig megegyezés híján irány az EU bírósága.

Az Európai Unió Bíróságához fordult a családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály ügyében csütörtökön az Európai Bizottság.

A 2019. január 1-től hatályos jogszabály értelmében az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után az osztrák hatóságok a helyi árszínvonal alapján állapítják meg a családi ellátás, illetve a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét. Ez a legtöbb esetben csökkentést jelent.

A törvény életbe lépését követően az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen. A bizottság csütörtöki tájékoztatásában ismételten hangsúlyozta, hogy a szóban forgó jogszabály diszkriminatív és közösségi jogba ütközik.

A brüsszeli testület indoklása szerint a gyermekek után járó ellátásnak meg kell egyeznie a szabad mozgáshoz fűződő jogukat gyakorló európai uniós munkavállalók és a helyi munkavállalók esetében. Az osztrák jogszabály ellentétes az egyenlő bánásmódról szóló irányelvvel. A szabályozás révén ugyanis eltérő családtámogatás illeti meg a különböző tagállamokból érkező, de ugyanott dolgozó munkavállalókat, és az EU alapszerződése tiltja a munkavállalók állampolgárságon alapuló bármiféle, közvetlen vagy közvetett megkülönböztetését. A törvény ellen több EU-tagállam, köztük Magyarország is tiltakozott.

Legnépszerűbb cikkeink