Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Budapesten még nem, de Pest megyében hétfőtől már jön a korlátozások enyhítése

Létrehozva:

Ugyan a fővárosiaknak még várniuk kell, de hétfőtől rájuk is új szabályok vonatkozhatnak: erről legkésőbb szombaton dönt a kormány.

12 órás ülést tartott tegnap a kormány, és döntöttek a korlátozások jövőjéről is.

Pest megyében a fertőzések lassú növekedése miatt enyhítenek a korlátozásokon, így ezentúl nem a budapesti, hanem a többi megyei szabályok vonatkoznak rájuk.

Ez azt jelenti, hogy hétfőtől Pest megyében a boltok korlátozás nélkül nyitva tarthatnak.

A budapesti szabálymódosítással kapcsolatban a fővárosiak türelmét kérte Gulyás. A polgármesterekkel és a virológusokkal is egyeztetnek, legkésőbb holnapután várható döntés. A jelenlegi, Budapestre vonatkozó szabályok vasárnap éjfélig vannak érvényben, hétfő hajnaltól jöhet az új szabályrendszer.

A 1,5 méteres távolságtartás és a maszkviselés a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező az egész országban.

Bevásároltunk lélegeztetőgépekből, határidőt kapott a teljhatalomtörvény

Gulyás Gergely elmondta: az iskolák megnyitásának legkorábbi dátuma június 2., kedd lehet, de erről nem döntött tegnapi ülésén a kormány. „Az ott alvást nem igénylő táborok megrendezhetőek, az ott alvást igénylő táborokról is később fogunk dönteni” – mondta a miniszter.

A járvány kezdetén 2700-2800 lélegeztetőgép volt az országban, amiből 800-900 volt foglalt. Jelenleg az 5000-et közelíti a magyarországi lélegeztetőgépek száma, és Gulyás szerint további néhány ezer beszerzését tervezik. Virológusok, matematikusok számításaira hivatkozva azt mondta: ha a járványt nem sikerül megfékezni, 8000-8500 lélegeztetőgépre is szükség lehet. Jelenleg 49 koronavírusos betegnek van szüksége lélegeztetőgépre Magyarországon, a legmagasabb szám eddig 82 volt.

Az újságírók a 64 éves rémhírterjesztés miatt előállított férfi ügyéről is kérdezték Gulyást. Az Ügyészség az előállítást követően kimondta, hogy a férfi nem rémhírterjesztő. „Egy jogállamban, ha bármilyen hatóság hibázik, akár csak néhány órára is, akkor kártérítési felelősség áll fenn. Ha valahol tévedés történt, akkor ez a jogállam erejét mutatja” – mondta Gulyás.

A miniszter arról is beszélt, hogy a veszélyhelyzet miatti felhatalmazási törvényt, vagyis a teljhatalomtörvényt június végén hatályon kívül helyezheti a kormány.

Legnépszerűbb cikkeink