Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Tízből hat fertőzés kórházi vagy szociális intézményi − Karácsony felelőst követel a kormányhivataltól

Létrehozva:

Az egyre kevesebb fertőzés nagy része a szociális vagy egészségügyi intézményekben összpontosul. A főpolgármester sem hagyta szó nélkül a kiszivárgott adatokat.

Megszerezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának részletét a Válasz Online. Az április 29-ei állapot szerint az akkori új fertőzések 58,7 százaléka kórházhoz vagy idősotthonhoz kötődött.

„Ez újabb adalék ahhoz, hogy rövid időn belül a jelenlegi kijárási és egyéb korlátozások érdemi lazítása következhet” – írják a lap Facebook-oldalán, ahol közzétették a dokumentumot is:

 

Karácsony Gergely, akiről a kormány egy ideje azt kommunikálja, hogy polgármesterként nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra, azt írta a kiszivárgott adatokkal kapcsolatban közösségi oldalán:

„A járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz.”

A főpolgármester emlékeztetett rá: az önkormányzat kérte a kormányt, hogy tesztelés nélkül ne engedjenek haza senkit a kórházakból, de ezt a kormányhivatal azzal hárította el, hogy felesleges költségekkel járnak. Szerinte a kormányhivatal hibás döntést hozott, aminek az lett a következménye, hogy megugrott az idősotthonokban a fertőzések száma, ugyanis, tette hozzá az adatokra hivatkozva, a járvány elsősorban a kórházakban és onnan az intézményekbe kerülve van jelen.

„Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell” – írta a főpolgármester. Magyarázata szerint az állami fenntartású kórházakban gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, idősotthonokban, ráadásul minden harmadik fertőzés kórházi.

Legnépszerűbb cikkeink