Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megjött a gödi kormányzati einstandot is lehetővé tevő intézkedést törvénybe foglaló javaslat

Létrehozva:

A kormány az éjszaka közepén nyújtotta be a törvényjavaslatát a különleges gazdasági övezetről.

Különleges gazdasági övezetté nyilvánítanák azokat a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét. Ezekben az övezetekben a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a jövőben a megyei önkormányzat venné át – írja az ATV honlapja. Ez történt Gödön, ahol a Samsung-gyár területét vette ki  az önkormányzat fennhatósága alól a kormány. A polgármester Balogh Csaba pedig emiatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

A törvényjavaslat célja a kormány szerint

  • Magyarország kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségei gazdasági fejlődésének előmozdítása,
  • a meglévő munkahelyek megőrzése és
  • új munkahelyek létesítése

olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenység folytatására.

A törvényjavaslat azt is megmagyarázza, miért veszik ki a települések költségvetéséből a helyi iparűzési adót: mert az övezetben megvalósuló beruházások nem csak az adott településen, hanem akár az egész megyében is kifejthetik hatásukat, ezért

az önkormányzatokba befolyó adóbevételt a megyei önkormányzat a rendelet alapján célzottan tudja felhasználni

a megye területén fekvő, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására.

Legnépszerűbb cikkeink