Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Márciusban beszakadt az ipari termelés – itt vannak az adatok

Létrehozva:

A KSH 10 százalékos visszaesést mért márciusban az ipari termelésben az egy évvel korábbi időszakhoz képest. 28 százalékot esett az autógyártás, 21 százalékot zuhant az autóexport. 27 százalékkal estek vissza az autóeladások belföldön. 17 százalékkal nőtt az élelmiszerexport. Az áprilisi adatok még durvábbak lehetnek. 

Márciusban 5,6 százalékkal csökkent az ipari termelés, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 10,0 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban már jelentős volt erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest 10,4 százalékkal visszaesett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban. Az iparon belül a 95 százalékos döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 5,7, míg a csekély súlyú bányászaté 26,9 százalékkal visszaesett. Az energiaipar kibocsátása 5,4 százalékkal emelkedett.

Az előző havi 5,0 százalékos növekedéssel szemben a járműgyártás 19,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi termelési szinttől. A közúti gépjármű gyártásának volumene 28, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártásáé 13,1 százalékkal csökkent.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,7 százalékkal emelkedett a februári 12,5 százalék után. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában a februári 10,7 százalékot követően 12,7 százalékkal nőtt a termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 30,7 százalékkal a kisebb súlyú villamosberendezés-gyártás bővült, elsősorban a járműgyártáshoz köthető akkumulátorgyártás felfutása miatt.

Folytatódott a csökkenő tendencia a vegyi anyag, termék gyártásában: a kibocsátás márciusban 5,4 százalékkal csökkent, nagyrészt a meghatározó súlyú műanyag-alapanyag gyártás visszaesése következtében.

Az ipari export volumene 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A járműipar kivitele az előző havi 6,1 százalékos növekedés után 21,2 százalékkal zuhant, a számítógépek és elektronikai termékeké 1,8 százalékkal maradt el a tavaly márciusitól, miután februárban még 11,9 százalékkal többet exportáltak belőlük. Az élelmiszerexport éves összevetésű növekedése a februári 9,9 százalékosról 17,2 százalékra ugrott, a gyógyszerexport 1,4 százalékkal nőtt a februári 13,1 százalék után.

Az ipar belföldi értékesítése 0,8, ezen belül a feldolgozóiparé 1,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi eladásai 27,2 százalékkal estek vissza, de a számítástechnikai és elektronikai cikkeké 6,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszeripar 13,0 százalékkal növelte a belföldi értékesítés volumenét, a gyógyszeripar 35,8 százalékkal.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok márciusban 10,1 százalékkal kevesebb új megrendelést kaptak, mint egy éve, a teljes rendelésállomány 6,5 százalékkal csökkent. Az exportrendelések 7,0 százalékkal maradtak el a tavaly márciusiaktól, a belföldi rendelések 2,7 százalékkal nőttek.

Az első negyedévben alig 0,1 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés az egy évvel korábbinál, a külpiaci eladások volumene 0,4 százalékkal nőtt, a belföldi értékesítésé 2,0 százalékkal csökkent közölte a KSH.

Legnépszerűbb cikkeink