Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Újabb pozitív hatását fedezték fel a BCG-védőoltásnak

Létrehozva:

Egyes adatok alapján csak a TBC elleni, úgynevezett BCG-védőoltás enyhíthet a koronavírus-járvány súlyosságán. Ezt vizsgálják most a szakemberek.

Bár 100 százalékos védelmet nem nyújt, mégis úgy tűnik, hogy több kórokozó ellen igen hatékony a vakcina – írj a 24.hu. Nelly Amenyogbe és Tobias Kollmann, az ausztrál Telethon Gyermekgyógyászati Intézet munkatársainak figyelmét akkor keltette fel a vakcina, amikor megtudták, hogy az újszülötteknél csökkentheti a vérmérgezés kockázatát. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy milyen folyamat áll a védelem mögött, és miért alakul ki ilyen gyorsan az ellenállóság.

Az egérkísérletek bizonyították, hogy az oltás hatására gyorsan nő a neutrofil nevű fehérvérsejtek száma a vérben. Amenyogbe szerint ez a folyamat valószínűleg nem indokolja a többi betegséggel szembeni védelmet, korábbi vizsgálatok viszont már azt is igazolták, hogy az oltástól a fehérvérsejtek egy másik csoportjának, a monociták szintje is nő. A szakértő kiemelte: a BCG-vakcina különlegessége, hogy sok eltérő hatást vált ki az immunrendszerben. Ezeket még csak most kezdik el megérteni.

Most két tesztben azt vizsgálják, hogy az oltás képes-e ellenanyagot kiváltani az egészségügyi dolgozóknál a koronavírussal szemben. A kutatók szerint csak hónapok múlva lesz eredmény.

Legnépszerűbb cikkeink