Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Rekordszámú államcsőd jöhet 2020-ban

Létrehozva:

A Fitch hitelminősítő erre számít: Argentína, Ecuador és Libanon után további államok húzzák le a rolót.

Valószínűleg rekordot dönt az idén a törlesztési csődbe kerülő államadósok száma az új koronavírus okozta világjárvány súlyos gazdasági sokkja miatt – áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy az év eleje óta eddig három szuverén törlesztési csődesemény történt: Argentína, Ecuador és Libanon került hátralékba államadósság-szolgálati kötelezettségeivel.

Ez azt jelenti, hogy a törlesztési csődbe került államadósok száma máris beállította az eddigi éves rekordot: a Fitch által besorolással ellátott szuverén adósok közül 2017-ben szintén három – El Salvador, a Kongói Köztársaság és Venezuela – lett hátralékos államadósság-törlesztéseivel.

A Fitch Ratings londoni elemzői azzal számolnak, hogy az idén még további államcsődök várhatók, vagyis a törlesztési hátralékba kerülő államadósok száma meghaladja az eddigi éves rekordot.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy az államadósokat érintő csődesemények viszonylag ritkák: a cég mindössze 23 szuverén csődeseményt regisztrált azóta, hogy az 1990-es évek közepén elkezdte az államadós-kötelezettségek osztályzását.

Legnépszerűbb cikkeink