Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Orbán a visszautasított Varga Juditot delegálja az EP magyarügyi vitájára csütörtökön

Létrehozva:

Orbán nem ér rá felszólalni az EP-ben a csütörtöki vitában, amikor a magyar kormány járványügyi felhatalmazása lesz a téma, Varga minisztert küldené maga helyett, akit az EP elnöke már visszautasított egyszer.

Levélben válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament elnökének, David Maria Sassolinak, aki csütörtökre meghívta a kormányfőt a testület Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitájára – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd este. Orbán Viktor kifejtette, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyért és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen – tette hozzá Havasi Bertalan. Mindezek alapján Orbán Viktor levelében arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy biztosítsa a felszólalási lehetőséget Varga Judit miniszternek.

Korábban az EP szocialista elnöke, David Sassoli hivatalos levélben utasította el, hogy a magyar igazságügyi miniszter akár személyesen, akár online bejelentkezéssel felszólaljon az – egyébként távmunkában ülésező – parlamentben a Magyarországról szóló vitában – tudatta Varga Judit, megjegyezve: ezzel az EP úgy kíván jogállamiságról, demokratikus alapértékekről vitatkozni, hogy a tisztességes eljárás alappillérét, az érintett fél személyes meghallgatását akarja ellehetetleníti. A miniszter példátlannak nevezte, hogy az EP vezetése „csúfot űzve a jogállamiságból”, belső eljárási szabályokra hivatkozva nem biztosítja Magyarországnak a tisztességes eljáráshoz való alapvető jogot.

Egy demokratikus vita alapja, hogy az érintett félnek lehetőséget kell adni arra, hogy elmondhassa véleményét. Az Európai Parlament azonban, „nem először, szembe menve az európai alapértékekkel,” nem kívánja biztosítani ezt a lehetőséget – vélekedett Varga Judit, aki szerint ebből is látszik, hogy a vita csak látszólag szól a jogállamiságról, hiszen az EP sem az európai normákat, sem a saját eljárási szabályait nem tartja tiszteletben.

Legnépszerűbb cikkeink