Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az egészségügy visszaállítása miatt hozzák Budapestre a fertőzötteket

Létrehozva:

Csak engedéllyel lehet az országba lépni, az újonnan regisztrált betegeket pedig Budapestre szállítják – ezek voltak az Operatív Törzs keddi tájékoztatójának legfontosabb pontjai.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, holnap lép hatályba az a rendelet, amely szerint csak elektronikus úton lehet beadni a magyarországi beutazásra jogosító kérelmet. Ha több ember szeretne belépni az országba, és ők egy háztartásban élnek, akkor elég csak egy kérelmet benyújtani. Kiss azt mondta: „indokolni kell a méltányossági körülményt, amennyiben lehetőség van okirattal igazolni, ezt elektronikusan meg kell tenni”.

Különös méltánylást igénylő eset például a magyarországi hatósági eljárásnál történő részvétel, üzleti célú tevékenység, vagy meghívólevél esetén munkavégzés, egészségügyi ellátás igénybevétele, tanulói jogviszony lebonyolítása, vagy közeli hozzátartozó temetése. Az ehhez szükséges űrlapok a rendőrség oldalán érhetők el.

Müller Cecília szerint csökkent a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma is. „Gyakorlatilag visszatérünk a járvány kezdetekor megalkotott, elképzelt beutalási rendbe” – magyarázta a tisztifőorvos, hogy miért szállítják Budapestre a fertőzött betegeket. Hozzátette, hogy jelenleg 35 fekvőbeteg intézményben ápolnak koronavírusos betegeket, de ahhoz, hogy visszarendeződjön az ellátási rend – ami a nem koronavírusos betegeknek szól – egy centralizáció szükséges.

Ha új koronavírusos megbetegedést tapasztalnak és súlyos az állapota, de szállítható, akkor őt már Budapestre fogják vinni. Ezzel azt akarják elérni, hogy a többi intézményben ne terjedjen a fertőzés. Hozzátette: ez az eljárás csökkenti a koronavírus-betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók számát, ugyanis nem szétszórtan ápolják a betegeket, hanem egy helyre koncentrálva történik az ellátás. Akik nem szorulnak kórházi ellátásra, ők továbbra is otthon gyógyulhatnak a betegségből.

A járványügyi felkészülést továbbra is fenntartják, a helyzet rosszabbodása esetére.

Legnépszerűbb cikkeink