Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A magyar kommentelők szerint az a hibás, aki fertőzött vagy kapcsolatba került a koronavírussal

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

Majdnem mindegy, hogy ki milyen nemzetiségű és vallású, a lényeg a kapcsolat. Na jó, a kínaiak tehetnek mindenről.

A SentiOne kutatói a kommenteket vizsgálva próbáltak rájönni arra, hogy mit gondolnak a magyarok a koronavírussal kapcsolatban – írja a 24.hu. Összesen 22 ezer internetes hozzászólást vizsgáltak meg, amelyekben megjelentek a kutatáshoz szánt kulcsszavak, például a kínaiak, idősek, koronavírus.

A kommentelők leginkább a kínaikat hibáztatják a vírus megjelenéséért és terjeszkedéséért, pedig magyar kutatók már megvizsgálták, hogy Magyarországra hogyan kerülhetett be a vírus. A kommentekben bár kisebb számban jelentek meg a kínaiak étkezési szokásai, ez mindig negatív kontextusban került. Sőt olyan vélemények is terjednek, amely szerint a kínaiak biológiai fegyverként használják a vírust.

Az olaszországi berobbanás után a kommentelők leginkább kérdéseket vetettek fel, és adatokat közöltek ezzel a nemzettel kapcsolatban. Itt is megjelenik a hibáztatás, ami leginkább arról szól, hogy az olaszok nem vették elég komolyan a járványt.

A kommentekből az is jól látszik, hogy a két iráni fertőzött esetére inkább propagandaként gondolnak.

A felmérés alapján legtöbben úgy gondolják, hogy biztos volt már korábbi eset az iráni diákok fertőzöttsége előtt is, csak a gyűlöletkeltő-kampány miatt vártak egy hazánkban tartózkodó közel-keleti betegre.

Megjelentek egyenesen védő kommentek, amikben azt írják „bárki behozhatta a vírust”, akár a külföldről hazautazó magyarok is. Az irániakról szóló hozzászólások csupán 16 százalékában van jelen a migráns szó.

Majdnem tízezer kommentben kerültek szóba az idősek is, akiket a legtöbb esetben féltenek az emberek, de akadtak hibáztatók is, akik azt mondták, hogy az idősek miatt „zártak be mindenkit” a saját otthonába.

A vizsgálatból kiderül, hogy a magyar kommentelők fele hibáztat valakit a koronavírus-járvány kialakulásáért, terjeszkedéséért, a gazdaság leállításáért és a karanténért.

Legnépszerűbb cikkeink