Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Müller Cecília szerint jó a járványkezelés, Karácsony még mindig nem kap választ

Létrehozva:

Horvátország korlátozza a belépést, jól áll Magyarország a járványkezelésben – ez volt az Operatív Törzs mai tájékoztatójában. 

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy Magyarországon jelenleg összesen 10 955 ember van hatósági házi karanténban, ebből a hétvégén 34-en szegték meg valamilyen módon a hatósági karantén szabályait. Május 8. óta összesen közel 49 ezer esetben kellett a hatóságoknak fellépni magatartásszegés miatt.

A rendőr alezredes bejelentette azt is, hogy Horvátországba csak akkor lehet beutazni, ha a határnál az illető tudja igazolni, hogy az országban van ingatlanja, vagy hajója, vagy temetés miatt akar belépni az országba. Ezen kívül munkavégzés, vagy üzleti megbeszélés okán lehet még belépni az országba, de ha ez nem a Horvát Gazdasági Társaság meghívására történik, akkor előzetesen a horvát hatóságoknál be kell jelenteni.

Müller Cecília szerint Magyarországon a környező országokhoz képest nagyon sikeres járványkezelés zajlott, és zajlik a mai napig. A koronavírus-járvány magyarországi kezdete óta 3284 igazolt fertőzöttet regisztráltak, ebből jelenleg 1905 fő aktív fertőzött van. 958 ember meggyógyult, viszont 421 ember belehalt a fertőzés szövődményeibe. Müller Cecília hozzátette, hogy európai viszonylatban az alsó harmadban szereplünk az elhunytak számával, többlethalálozás pedig nem volt.

Az elhunytak közül

  • 198-an 80 év felettiek voltak
  • 177-en 65-79 év,
  • 20-an 60-64 év,
  • 15-en 50-59 év,
  • 8-an 40-39 év,
  • míg 3-an 30-39 közöttiek voltak.

Jelenleg két gyermekkorú fertőzöttet tartanak számon, akik kielégítő állapotban vannak. Az eddigi adatok alapján a fertőzöttek 42 százaléka férfi, míg 58 százaléka nő.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatója után Karácsony Gergely saját Facebook oldalán tette közzé, hogy még mindig nem kap információkat a Budapestre vonatkozó adatokkal kapcsolatban. Korábban az Operatív Törzs azt mondta: nem kapták meg a főpolgármester levelét.

Ma újra üzent Karácsony Gergely „Levelező tagozat, sokadig rész” mondattal kezdte a bejegyzését. A főpolgármester most biztosra akart menni, így most az Operatív Törzsnek és Müller Cecíliának is elküldte a levelét.

„Meglepetéssel értesültem arról, hogy a múlt heti, Gulyás Gergely miniszter úrnak küldött levelem valamilyen okból nem jutott el az Operatív Törzshöz. Feltételeztem, hogy a Budapest fővárossal kapcsolatban feladatkörrel rendelkező tárca és az Operatív Törzs között megfelelően folyik az információáramlás. Mivel ezek szerint sajnálatos módon nem ez a helyzet, engedje meg, hogy Önnek közvetlenül is elküldjem a kérdéseimet, megismételve azok miniszter úrnak már kifejtett indoklását” – írja a levélben Müller Cecíliának címezve.

A főpolgármester kíváncsi többek között például a Budapesten elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számára, illetve a Koronavírus-kutató akciócsoport elemzéseire a járvány esetleg visszatérésének lehetőségeiről. Mint írja „ezekre az adatokra alapozva tudjuk kellő alapossággal, a járvány megfékezésére, esetleges majdani visszatértének elkerülésére figyelemmel megtenni konkrét javaslatainkat a fővárost érintő korlátozások fokozatos enyhítése érdekében.”

A sajtóhírek nyomán a mostani levelében újabb kérdések is felmerültek, mint például, hogy mi indokolja a súlyos beteg fertőzöttek Budapestre szállítását.

Legnépszerűbb cikkeink