Archív cikkek

„Rendszerszintű gondok” – Egy volt fideszes helyettes államtitkár sorolja a szociális szféra problémáit

Published

on

A szociális ellátórendszer, az idősek otthonai nem kaptak megfelelő védekezőeszközöket a kormányhivataloktól, sokáig nem ellenőrizték kellően a kórházból visszaérkezőket: várható volt, hogy az idősek otthonai a rossz felszereltségükkel a fertőzések gócpontjaivá válnak. A szociális szféra dolgozói erejükön felül dolgoznak, de nem kaptak sem jutalmat, sem ingyenes tömegközlekedést. Nyitrai Imre írt cikket a Válasz Online-ba.

Rendszerszintű problémákról és korrekcióra képtelen kormányról ír a Válasz Online szerzője az idősek otthonával kapcsolatban, pedig egy Soros-bérencséggel nem vádolható emberről van szó: Nyitrai Imre 2018-ig helyettes államtitkára volt az Orbán-kormánynak, korábban pedig a Baptista Szeretetszolgálatnál dolgozott, 1993-tól a szociális ágazat résztvevője.

Nyitrai először arról ír, régóta probléma az szociális ágazatban, idősek otthonaiban az eszköztelenség: nincs elég szakember, orvos, hiányoznak a dologi eszközök is. Ide toppant be a vírus, miközben az eszközök hiányát nem szabad felvetni hivatalosan. A szabályozás egyértelmű:

a megyei kormányhivatalok dolga megszervezni a megelőzést, biztosítani az eszközöket.

Ez mégsem történt meg. „Az eszközök – szabályszerű használatot alapul véve – a védekezés szükségleteinek negyedére-ötödére sem voltak elegendőek.”

Az elrendelt látogatási tilalom nem volt elég, ezt lehetett tudni előre, mert a lakók, gondozottak közül sokan jöttek-mentek a kórházakba-kórházakból, és ez addig óriási fertőzési kockázatot jelentett, amíg nem rendelték el a kötelező szűrést és karantént. Így került a fertőzés több intézménybe is.

Probléma volt, hogy a rossz közalkalmazotti bérlehetőségek miatt általában nyugdíjas, idősebb orvosok vállaltak munkát idősotthonokban, akiket március elejével kivontak a forgalomból. Ezért nem lehetett megoldani orvos jelenlétét több intézményben sem, a távrendelés lehetősége pedig nem elegendő.

Nyitrai azt mondja, kevés szó esik az otthonápolókról, és segítő tanya- és falugondnokokról, akik maguk is erejükön felül teljesítenek: bevásárolnak, gyógyszerért járnak.

Kásler Miklós legutóbb arról rendelkezett, hogy arcmaszkos, tehát nem a legdurvább, non-invazív lélegeztetőgépeket telepítenek az otthonokba. Ezek kezeléséhez, rendeltetésszerű használatához ugyancsak személyzet kellene – a szociális intézmények

„a normál orvosi ellátást is nehezen tudják biztosítani. Nemhogy életveszélyes állapotban lévők lélegeztetését.”

Jó lett volna, mint, ahogy többen tanácsolják, ha a szociális szféra dolgozói is kaptak volna egyszeri prémiumot a kormánytól, mint az egészségügyesek, de ez nem történt meg. Viszont más téren sem segítette a kormány a szociális szférát: jó lett volna, ha a 9-12 óra közti, időseknek fenntartott sávban olyanok is vásárolhatnak, akik fiatalabbak, de az idősotthonoknak vagy időseknek végeznek vásárlást. Ez sem jött létre, ahogy számukra az ingyenes tömegközlekedés sem.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version