Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Negyedik napja csökken az aktív fertőzöttek száma, nemzeti oltóanyaggyár alakul

Létrehozva:

A tesztek száma ma elérheti a 100 ezret.

„Nem engedtünk a szirénhangoknak, és megtartottuk az érettségiket, amiknek az első időszaka rendben lezajlott” – mondta Maruzsa Zoltán, az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Az államtitkár megköszönte a tanárok munkáját is. Azért azt hozzátennénk, hogy a vírus lappangási ideje 2 hét, tehát ha valaki érettségi közben minden óvintézkedés ellenére megfertőződött, az legkorábban is több mint egy hét múlva derülne ki.

Viszont tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma, zsinórban negyedik napja: 1921 fertőzött van jelenleg az országban.

Csütörtökön 9 krónikus beteg hunyt el, mindannyian 60 év felettiek voltak. Az elvégzett tesztek száma könnyen átlépheti a százezret, csütörtökig 99058 tesztelés történt.

Megállapodott a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem egy nemzeti oltóanyaggyár felállításáról – jelentette be Müller Cecília. Fontos lépésnek nevezte, hogy

nemzeti függetlenséget érhetünk el az oltóanyagok előállításában.

Újdonság az is, hogy a gyógyszertárakban már lehet FFP1, FFP2, FFP3 minősítésű maszkokat kapni: mivel ezek egyéni védőfelszerelésnek számítottak, eddig a gyógyszertárakban nem voltak elérhetőek.

Hősokkolni kell a melegvíz-tartályokat

Müller figyelmeztetett arra, hogy az épületek újranyitása a légiósbetegség (legionella) veszélyével is járhat. Ha sokáig nem nyitunk meg egy melegvizes csapot, és pangás keletkezik a melegvíz-tartályokban, akkor elszaporodhat a legionella baktérium, ami kedveli a 20 és 60 fok közötti hőmérsékletet. Ez a baktérium tüdőgyulladást is okozhat a veszélyeztetett csoportokban, vagyis az időseknél és a krónikus betegeknél, a koronavírushoz hasonlóan.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, először le kell üríteni a melegvíz-tartályokat, majd egy alapos átfertőtlenítés után „hősokk-eljárást” kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy először nagyon forró, 60 fok feletti vízzel kell átmosni a tartályokat, utána pedig hűtött vízzel alaposan át kell öblíteni.

Külön személyzet kell a készpénzhez

Az éttermekkel kapcsolatban Müller arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenképpen külön személyzetnek kell kezelnie a készpénzt, mint a felszolgálást, a kihelyezett só, bors, ecettartókat pedig alaposan át kell fertőtleníteni, a lehető leggyakrabban.

Újságírói kérdésre elmondta: a Pesti úti idősotthon adja az áldozatok több mint 10 százalékát, 41 haláleset köthető az intézményhez. Hasonló az arány a regisztrált fertőzötteknél is, 303 gondozott és 26 ápoló fertőződött meg a Pesti úti otthonban.

A Semmelweis Egyetem reprezentatív felmérése éppen zajlik, azonban

ezek a tesztek nem részei az országos statisztikának.

A strandokkal, szabadtéri fürdőkkel kapcsolatban elmondta: a távolságtartás elég lehet a cseppfertőzés megakadályozásához, de az egy háztartásban élők nyugodtan strandolhatnak közösen.

Legnépszerűbb cikkeink