Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Jövő hét elejére kiderülhet, mennyire fertőződött át Magyarország

Létrehozva:

A Semmelweis Egyetem vezette reprezentatív kutatás eredményei jövő héten lesznek nyilvánosak. A rektor, Merkely Béla szerint nem dübörög a járvány.

Javában zajlik az ország eddigi legnagyobb, reprezentatív tesztsorozata a koronavírusról. A kutatás vezetője, a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla részletes interjút adott a HVG-nek.

Ha elég ember vesz részt a kísérletben, akkor az eddigieknél sokkal pontosabb képet kaphatunk az ország valós fertőzöttségéről. Eddig a 30-40 év közöttiek, és a 14-18 évesek voltak a legaktívabbak, Budapesten viszont alacsony a részvétel. A budai résztvevők 53 százaléka, a pestieknek 32 százaléka végeztette el eddig a tesztet. Karácsony Gergely is fontosnak tartja a részvételt, Facebook-oldalán is erre buzdít.

Bár Orbán Viktor reggeli bejelentése szerint legkorábban jövő hét végén enyhíthetnek a budapesti korlátozásokon, Merkely szerint a budapesti polgármesterek többsége már jövő hét elején szeretné az enyhítést. Ebben segíthetnek a pontos átfertőzöttségről szóló reprezentatív adatok. A kutatás részeredményeit jövő hét elején-közepén teszik közzé, a teljes felmérés jövő hét pénteken zárul le.

Merkely arról is beszélt, hogy a felnőtteknek kötelezővé tenné a maszkviselést az utcán és a munkahelyen is. A fertőzöttek felét az idősotthonok lakói, illetve az egészségügyi dolgozók teszik ki, ezért nem oldaná fel a korlátozásokat az idősotthonokban, és a hajléktalanszállókon sem. A
Margitsziget, a Dunakanyar és a többi népszerű kirándulóhely lezárásának azért nem látja értelmét, mert így máshol lesz egyszerre sok ember, ami növeli a fertőzés veszélyét.

Tankönyvi értelemben járvány már nincs, de a járványveszély megmaradt

– mondta Merkely.

A rektor szerint élettani szempontból a mozgás mindenkinek kell, az időseknek is: az rendben van, hogy maradjanak otthon, de számukra is kell egy olyan idősávot biztosítani, amikor kimehetnek a levegőre sétálni. Anélkül ugyanis jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének. „Egy bizonyos ponton túl az otthonmaradás hátrány, különösen nyáron, egy légkondicionált szobában” – tette hozzá.

Az adatokból egyébként kitűnik, a vírus fertőzőképességében jelentős különbség figyelhető meg Közép-Kelet-, illetve Nyugat- és Dél-Európa között, olyannyira, hogy Németország is kettészakadt. Nem a vírus más, a lakosság áll jobban ellen – mondja Merkely. Az okokat még találgatják. Korábban felmerült, hogy a kombinált BCG-oltásnak lehet ebben szerepe, de a rektor szerint talán inkább az egész oltási gyakorlatnak köszönhetőek az adatok.

Legnépszerűbb cikkeink