Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ungváry−Szakály-vita: Államférfi volt-e Horthy?

Létrehozva:

Horthy Miklós a Szatmárnémetibe bevonuló magyar honvédség élén. A felvétel 1940. szeptember 5-én készült, képeslap / Forrás: Wikipedia

Új könyv jelent meg Horthy Miklós felelősségéről. Két történész, Ungváry Krisztián, a könyv szerzője és Szakály Sándor vitázott az egykori kormányzóról.

Történészek osztályozták Horthy Miklós tevékenységét, éppen a történelem érettségi napján. Ungváry Krisztián a Jaffa Kiadónál egyelőre e-könyvben megjelent munkája, a Horthy Miklós – a kormányzó felelőssége 1920-1944 kapcsán ült le egy szakmai vitára Szakály Sándorral, a Veritas Történetkutató Intézet vezetőjével. (A könyv a tervek szerint május 15-én jelenik meg nyomtatott formában.)

A vita moderátora az Index egyik újságírója, Kolozsi Ádám volt, először arra kérte a feleket, hogy osztályozzák Horthy Miklós tevékenységét. Ungváry „elégséges és elégtelen közötti” osztályzatot adna, mert „Horthy krízishelyzetekre adott válaszai katasztrófához vezettek”, és nem tartja indokoltnak, hogy a kormányzót hősként állítsák be. Szakály 4-esre osztályozta az egykori kormányzó tevékenységét, és elmondta: nem ért egyet a jelenlegi időszak és a Horthy-korszak közé vont párhuzammal. Hangsúlyozta, hogy Ungváry könyve nem egy biográfia, hanem egy vélemény Horthyról.

Ungváry adta meg a vita alaphangját, úgy gondolja,

Horthyt tettei kizárják őt azok közül az államférfiak közül, akikre fel lehet nézni.

Szakály viszont úgy gondolja: „Ha Kenderes település azt mondja, hogy Horthynak legyen szobra, akkor azt tudomásul kell venni.”

A második részben az volt a vita tárgya, hogy vajon jó döntés volt-e belépni a második világháborúba 1941. június 26-án, Kassa bombázása után. Ungváry szerint Horthynak számítania kellett volna arra, hogy a szovjeteknek és a velük szövetségben lévő erőteljes brit haderőnek esélye van legyőzni a németeket, ezért hibás döntés volt a németek oldalán hadba lépni. Szakály viszont amellett foglalt állást, hogy 1941-re a németek szinte egész Európát megszállták, ezért minden hadba lépő országnak hozzájuk kellett igazodnia.

Végül szóba kerültek Horthy revíziós törekvései is. Ungváry szerint

„csődtömeg volt, amit csinált, semmilyen koncepciója nem volt, hogy mi történjen a magyar nemzetiségűekkel, csak mértéktelen önbizalma.”

Kolozsi azzal a kérdéssel zárta a vitát, hogy az általános iskolások és a szaktörténészek közötti skálán kinek szól a könyv. Szakály Ungváry helyett is válaszolt: mindenkinek szól, aki szeretne valamilyen képet kapni Horthy tevékenységéről.

A teljes vita itt visszanézhető:

Legnépszerűbb cikkeink