Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Így temetünk járvány idején

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

Egy sírásó azt osztotta meg a Pesti Hírlappal, hogy a járvány előtt több temetés volt. Olvasónk csak szeptemberre kapott időpontot.

Nem okozott fennakadást a temetkezési szolgáltatásoknál a koronavírus-járvány – közölte lapunkkal az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke. Azonban egyik olvasónk jelezte, hogy csupán szeptemberi időpontot kapott családtagja eltemetésére, amit nagyon furcsállt egy, a XVI. kerületben dolgozó, lapunk által megkérdezett sírásó. „Nem igazán értem ezt, mert nálunk a maximális temetésszám sincs meg. Idősebb kollégáim pedig nemrég beszélgettek arról, hogy a koronavírus-járvány előtt több temetés volt.”

Dupla zsák, hipó, címke

A férfi elmondta, hogy általában heti két olyan temetésük van, amikor koronavírus-fertőzésben elhunytat kell elhantolni. „Ezeket a holttesteket dupla zsákban lezárva hozzák ki és a szállítók teszik bele a koporsóba, majd azt a fehér védőruhát, amit viseltek, azt meg is semmisítik. Persze magán szállító cégek is hoznak ilyen elhunytakat, de ők már eleve koporsóban szállítják ki a holttesteket.”

Mindehhez a sírásó megjegyezte, hogy a koporsós temetést előtérbe helyezik, mert a hamvasztás során több ember érintkezhet a holttesttel.

„A járvány miatt csak külső ravatalozásra van lehetőség, és legfeljebb tíz fős szertartásokra, amit betartanak az emberek.”

A koronavírus-fertőzés miatt elhunyt embereket egyébként még a kórházban dupla zsákba helyezik, azok külsejét pedig hipóval fertőtlenítik. Ezután a halottas zsákot felcímkézik, és azon jelölik a fertőzésveszélyt. A patológusok – mint korábban a sajtóban megjelent – a Covid–19 megbetegedésben elhunytak esetében hamvasztást javasoltak, illetve nem javasolták a halottak mosdatását, öltöztetésüket is csak védőfelszerelésben ajánlott szerintük elvégezni.

Most mindenki egy kicsit később szeretné

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI) részéről Horváth József elnök arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szeptemberre kapott temetési időpont részleteit nem ismerik, de a temetési szertartások megrendelésénél számos jogszabály, így a 145/1999-es Kormányrendelet is támpontot ad.

Képünk illusztráció / Forrás: Shutterstock

A halottat koporsós temetés esetén – ha jogszabály másként nem rendelkezik – a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 96 órán belül, ha a holttest folyamatos hűtése biztosított, 15 napon belül el kell temetni. Hamvasztásos temetés esetén is 15 nap van a hamvasztásra. A hamvakat pedig 90 napon belül kell eltemetni, vagy ki kell adni az eltemetésre kötelezettnek.

„A kialakult járványhelyzet okán maguk a megrendelők/családtagok is szívesebben választanak távolabbi időpontot a temetés lebonyolításához, feltételezve azt, hogy enyhülnek a pandémia alatt kialakult szabályozások, és így a családok távolabbi tagjai – például a külföldi hozzátartozók – is részt vehetnek majd a szertartáson.”

A pandémia nem rengette meg a temetkezési szolgáltatókat

Az OTEI elnöke megjegyezte, hogy hamvasztások esetében előfordulhat, hogy a temettetők/családtagok úgy döntenek, hazaviszik az urnát vagy a temetőn belüli tárolást választják a végső elhelyezés időpontjáig. „A kialakult járványhelyzet nyilvánvalóan minden temetkezési szolgáltatótól vagy temetőt üzemeltetőtől is megköveteli a méltányos eljárás gyakorlatát, ezért a jövőbeni időpontok kiválasztása tekintetében is rugalmasan kezelik azokat.”

Horváth József beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban a temetkezés területén dolgozó tulajdonosok, magánvállalkozók igyekeztek felkészülni a járványügyi helyzetre, mely megköveteli a felelős magatartást.

Folyamatosan biztosítják azon védőfelszereléseket – védőszemüveg, orr-szájmaszk, overál, védőkesztyűk és sűrű kézfertőtlenítés – a dolgozók részére, mely a biztonságos munkavégzést lehetővé teszik.

„Alapjaiban a temetkezési szolgáltatásokat vagy az azokat körülölelő tevékenységeinket nem »rengette« meg a pandémia, azonban folyamatosan nyomon követjük az Operatív Törzs által kiadottakat, melyhez igazítjuk a belső ügymeneteinket és a hozzátartozói tájékoztatásainkat” – tette hozzá az elnök.

Legnépszerűbb cikkeink