Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hiába a beutazási tilalom, dél-koreai munkások érkeztek az országba

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: INDUPHOTOS / Shutterstock.com

Elengedhetetlen volt külföldről munkaerőt hozni. Furcsa választ kapott a külügyminisztertől Gurmai Zita.

Az MSZP-s parlamenti képviselő a következő kérdéssel fordult május 4-én Szijjártó Péterhez: „Igaz-e, hogy a magyar kormány a beutazási tilalom ellenére engedélyezte dél-koreai munkások beutazását?” Két nappal később meg is érkezett a válasz. A dolog háttere, hogy ipari forrásokra hivatkozva a Korean Herald című lap megírta: annak ellenére, hogy március 16. óta a külföldi állampolgárok számára belépési tilalom van érvényben Magyarországon,

április 5-én, a komáromi elektromosautó-akkumulátor gyár újraindítása érdekében a magyar kormány engedélyt adott az SK Innovationnek, hogy mintegy 300 dél-koreai alkalmazottat hozzanak hazánkba repülővel.

A képviselő asszony ezzel kapcsolatos kérdésére Magyar Levente tolmácsolta Szijjártó válaszát, miszerint az épülő gyár technológiájának telepítéséhez elengedhetetlen az a közel 300 szakember, akik Dél-Koreából érkeztek. Mindegyikükön még indulás előtt végeztek koronavírustesztet, majd egészen a felszállásig elkülönítve éltek. Magyarországon csak a szállásukon és a munkahelyükön tartózkodhatnak, a kettő közt a cég szállítja őket, és napi kétszer esnek át egészségügyi ellenőrzésen.

A válasz nem tér ki arra, hogy miért szegte meg a magyar kormány a belépési tilalmat.

Legnépszerűbb cikkeink