Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A menekültek nem jöhetnek, a vendégmunkások igen – saját csapdájában a keresztény kormány

Létrehozva:

Publicistánk arra keresi a választ, milyen kettős mérce tapasztalható a kormányzati lépésekben.

A kormány a járvány világjelenséggé szélesedése óta összekapcsolja a migráció kérdését a koronavírus fenyegetésével. A járvány új veszélyt jelent a migránsok között, jelent meg a kormányzati koronavírus oldalon, ahogy az is: már a Görögországban lévő migránsok között is megjelent a koronavírus – mindkét cikk Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadót idézi hosszan.

Sőt, Orbán Viktor maga is beszélt erről: március 10-én azt mondta egy EU-s videokonferencián, számos bevándorló a fertőzés egyik gócpontjának számító Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, Magyarország ezért megerősítette a határvédelmét, és ideiglenesen lezárta a tranzitzónákat.

Koránt sem ennyire szigorú a kormány, ha vendégmunkásokról van szó. Gurmai Zita MSZP-s képviselő írásbeli választ igénylő kérdést tett fel Szijjártó Péternek: hogy lehet, hogy április 5-én engedélyt kapott a dél-koreai SK Innovation komáromi gyára, hogy 300 munkást hozzon be. Ugye, ez még azelőtt történt, hogy a kormány rendeletben május 1-jétől megengedte, hogy, cseh, lengyel, német, osztrák, szlovák vagy dél-koreai üzletemberek és munkavállalók beléphessenek az országba.

A külügyminisztérium pedig azt válaszolta, az akkumulátor-gyártás újraindítása érdekében elengedhetetlen ennek a 300 embernek a jelenléte – miattuk szegte meg a kormáény a saját maga által hozott rendelkezéseket.

Mindegyikükön még indulás előtt végeztek koronavírus tesztet, majd egészen a felszállásig elkülönítve éltek. Magyarországon csak a szállásukon és a munkahelyükön tartózkodhatnak, a kettő közt a cég szállítja őket, és napi kétszer esnek át egészségügyi ellenőrzésen.

A tesztelés és a szigorítások dacára a jelenlétük mégiscsak kockázat, tehetjük hozzá. Miért gondolja azt a kormány, hogy megérte ezt a kockázatot a munkások idetelepítése, ha egyetlen egy tranzizónába jelentkező esetében már túl nagynak érezte a betegség fenyegetését, és lezárta a tranzitzónát?

Ha valaki háború elől menekül, esélye sincs benyújtani menedékkérelmét, de ha a GDP-t termelni segít, akkor jöhet – ez lenne annak a kormánynak az üzenete, amely rendre azt hirdeti, segíti megőrizni Európa és Magyarország keresztény gyökereit és értékrendjét, és az a párt, amely állandóan a keresztény értékektől való eltávolodással vádolja az európai pártcsaládját, az Európai Néppártot.

Legnépszerűbb cikkeink