Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Szolgálatba állt Gofree, az első magyar gluténjelző kutya − egy 11 éves kislány életét fogja segíteni

Létrehozva:

Forrás: http://segitokutya.net

Európában is Gofree az első. A kutyát a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület képezte ki, megszagolja az ételt, és jelzi, ha glutén van benne.

Gluténmentesnek számít az a termék, amely 1 kilogrammban kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz, ennyiből kell Gofreenak megállapítania, hogy ehető-e az étel gluténérzékenyek számára, vagy sem. De Gofree ennél sokkal jobban végzi a munkáját: a mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is, amely már a gluténmentesség határértéke alatt van − írja az MTI.

A NEO szerint Magyarországon és Európában is Gofree az első kutya, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki.

A képzési módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob segítségével sajátították el a magyar szervezet munkatársai tavaly ősszel egy workshopon, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az NFSZK támogatásával valósult meg.

A kutya, az egyesület kiképzőivel március első felében sikeres próbavizsgát tett. A hivatásos segítőkutya vizsgát azonban bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési helyszínt (OORI) a járvány miatt határozatlan időre lezárták. Mindenesetre Gofree már most nagy segítsége lesz egy gluténérzékeny 11 éves kislánynak.

Legnépszerűbb cikkeink