Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Orrszarvúkat evakuálnak Botswanából

Létrehozva:

képünk illusztráció - forrás: wikipédia (Sharp Photography, sharpphotography.co.uk)

A biztos halál elől menekítik ki az állatokat a dél-afrikai országból, pedig már oda is menekültként érkeztek.

Sokszorosára emelkedett a rinocéroszok orvvadászata a koronavírus-járvány miatt – írja az Index. A kínai kuruzslók csodaszernek tartják az állatok szarvát. A botswanai kormányzati vadvédelmi őrök ezért elkezdték kimenekíteni a keskenyszájú orrszarvúk megmaradt populációját a botswanai Okavango-deltából, de a munkájukat áradások nehezítik. Az állatok az Okavango-deltába is menekültként érkeztek, a még gyakoribb dél-afrikai orvvadászat elől.

A keskenyszájú orrszarvú a kihalás szélén áll. 4500 példányról tudnak Afrika-szerte. 1992-ben egyszer már kihalt a botswanai populáció, de később Dél-Afrikából érkezett állatokkal sikerült ismét benépesíteni a környéket. Ők a leszármazottaikkal együtt nagyjából 20-an lehettek, és csak márciusban hat állatot öltek le az orvvadászok.

Április óta karantént vezettek be Botswanában, és növelték a járőröző vadőrök számát, azóta hat orvvadászt öltek meg. A mostani evakuációt az teszi sürgőssé, hogy hamarosan beköszönt a telihold, és a jobb látási viszonyokat az orvvadászok rendszeresen ki is használják az állatok legyilkolására.

Legnépszerűbb cikkeink