Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Müller Cecília: a halálozás a sokévi átlag szerint alakul

Létrehozva:

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy telefonon kell bejelentkezni a háziorvoshoz és a fogorvoshoz. Ígéretesnek tűnik a vérplazma-terápia.

Önkéntes alapon mostantól elektronikusan is ellenőrizhetik a házi karanténban lévőket – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Azt is elmondta, hogy a vidéki éttermekben, kávézókban a pincérnek nem kötelező maszkot, kesztyűt viselnie, de az üzemeltetőnek gondoskodnia kell arról, hogy az asztalok megfelelően távol legyenek egymástól. Csak a teraszok, kerthelyiségek lehetnek nyitva. Aki ezeket a szabályokat megszegi, az a helyszínen 5-100 ezer forintra is büntethető, feljelentés esetén pedig a bírság 5 ezertől 500 ezer forintig terjedhet.

Nyugvópontra érkeztünk

Az aktív fertőzöttek száma kétezer alá csökkent, nyugvópontra érkeztünk  – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ez annak is köszönhető, hogy tegnap mindössze 30 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt hat hétben csak egyszer fordult elő ennél kevesebb. A gyógyultak száma viszont folyamatosan növekszik, összesen már 709 gyógyultról tudunk. A kórházban ápoltak száma is ezer alá csökkent.

Müller felhívta a figyelmet arra, hogy a háziorvoshoz és a fogorvoshoz is előzetes telefonos bejelentkezés szükséges. A váróteremben egyszerre legfeljebb négyen tartózkodhatnak, és maszkban kell odaérkeznünk. Már telefonon rákérdeznek, hogy észleljük-e magunkon a koronavírus tüneteit, de a biztonság kedvéért az orvosnál is ki kell töltenünk egy kérdőívet. Ha felmerül a gyanú, akkor nem a háziorvoshoz kell menni, hanem haza, és onnan kell telefonon értesíteni a háziorvost, ezután történik meg a laborvizsgálat az Országos Mentőszolgálat segítségével – mondta Müller. A sürgős eseteket a pozitív, vagy gyanús pácienseknél is el kell látni, de a kevésbé sürgőseket, mint például egy fogpótlás, nem.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a 11-15. heti halálozási adatok nem térnek el a sokéves átlagtól, ellentétben több európai országgal, ahol akár a tizenötszörösére is emelkedett ebben az időszakban. Nagyon ígéretesnek nevezte a vérplazma-terápiát: bár eddig csak két betegnél alkalmazták, mindketten felkeltek az ágyból, jó egészségnek örvendenek.

Legnépszerűbb cikkeink