Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Elfogadta a Parlament az Isztambuli Egyezmény elutasítását kérő KDNP-s nyilatkozatot

Létrehozva:

A társadalmi nem fogalma, illetve a menedékjogi megállapítások miatt kéri a kormányt a kereszténydemokrata párt, hogy utasítsa el minden szinten az egyezményt. A jogvédő szakértő szerint ez hiba. 

Kereszténydemokrata képviselők kezdeményezésére politikai nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés kedden a gyermekek és nők védelmének fontosságáról, valamint az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás elutasításáról. A KDNP-s Vejkey Imre, Nacsa Lőrinc, Juhász Hajnalka és Hollik István által benyújtott politikai nyilatkozatot 115 igen, 35 nem és három tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

A nyilatkozat felszólítja a kormányt, hogy ne tegyen további lépéseket az egyezmény kötelező hatályának elismerése iránt, és az Európai Unió intézményeiben is azt az álláspontot képviselje, hogy az EU ne csatlakozzon a dokumentumhoz. A politikai nyilatkozatban a ratifikáció elutasítását azzal indokolják: az Európa Tanács Isztambuli Egyezménye a társadalmi nem definícióján alapuló megközelítést ír elő rendelkezéseinek átültetése során, az Országgyűlés pedig nem kívánja a nemzeti jog részévé tenni sem a társadalmi nem fogalmát, sem az egyezmény genderszemléletét.

A nyilatkozat szerint azért sem támogatható a ratifikáció, mert az egyezmény nemi alapon biztosított menedékjoggal kapcsolatos rendelkezései ellentétesek a jogellenes bevándorlással szembeni hatékony fellépést biztosító magyar jogszabályi környezettel. A dokumentum kitér arra is, hogy az isztambuli egyezmény azon pontjai, amelyekre értékként tekintenek – különösen a gyermekek védelme és a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés –, jelenleg is részei a magyar jogrendszernek, amely biztosítja a szükséges jogi garanciákat minden védelemre szorulónak.

Ezzel ellentétesen nyilatkozott a Pesti Hírlapnak hétfőn Spronz Júlia, a Patent Jogvédő Egyesület alapítója a Szilágyi István-gyilkosság ügyében. Szerinte az egyezmény elfogadása azért lenne jó, mert általa eredményesebben lehetne védeni a potenciális áldozatokat, és elkerülhetőek lennének azon eljárásjogi csapdák, amelyek miatt többek közt a színész halála is megtörténhetett.

„Azok a parlamenti képviselők, akik szerint nincs szükség az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozásra, mert az áldozatok hazánkban hatékonyan meg vannak védve, azok nem mondanak igazat.”

Legnépszerűbb cikkeink