Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„Civilizált hangulat jellemezte az akkori parlamentet”

Létrehozva:

fotó: Szent-Iványi István facebook oldala

30 éve alakult meg a rendszerváltást követő első, szabadon választott parlament. A T. Ház ellenzék és akkori képviselők nélkül ünnepelt. A Pesti Hírlap több, 1990-ben mandátumot szerző politikussal beszélget ‒ elsőként Szent-Iványi Istvánnal, az egykori SZDSZ képviselőjével.

Az első szabadon választott parlament tagjának lenni mennyire volt győzelem? Mennyire volt diadalittas legyőzése a kommunizmusnak?

Egyértelműen győzelemnek éreztük, a rendszerváltás győzelmének, függetlenül attól, hogy ellenzékiek vagy kormánypártiak voltunk. Szerintem senkiben nem volt diadalittasság, inkább megilletődöttség és elfogódottság, hogy az első szabadon választott parlament tagja lehet. Talán egy kis szorongás is az előttünk álló feladat nagysága miatt, de azokban az órákban az ünnepi érzés volt a legerősebb, hogy egy történelmi pillanat cselekvő részesei lehetünk.

A választás küzdelem, az első is az volt, és nagyon hamar kialakultak az árkok. Mennyire lehetett a megalakuláskor osztozni az ellenfelekkel a közös politikai örömben, a rendszerváltás kiharcolásában?

A parlament megalakulásának napján egy rövid időre eltűntek az árkok. A győztes MDF és a nagy rivális SZDSZ megkötötte a „paktumnak” nevezett megállapodást, ami aznap vált nyilvánossá. Az ellenzéki Göncz Árpád lett a Ház elnöke, majd később köztársasági elnök a kormánypártok szavazataival is. Barátságos gesztus volt az akkori Fidesz részéről, hogy minden képviselőnek egy naranccsal kedveskedett. Ez is mutatja, hogy a bősz ellenségeskedés nem volt jelen a teremben.

Akkor fontosabb volt a közös győzelem, mint a világnézeti, politikai különbségek.

Természetesen a négy igenes népszavazás óta, különösen a választási kampány során kiéleződtek az ellentétek, és nem sokkal ezután kirobbant a médiaháború, majd a taxisblokád, és már soha nem volt olyan bajtársias, barátságos a viszony kormány és ellenzék között, mint korábban.

Milyen volt a viszony az első ciklusban a kormány- és az ellenzéki képviselők között? Szóba álltak egymással?

Az egyre gyakoribbá és élesebbé váló parlamenti szócsaták ellenére a folyosón, sőt a Házon kívül is volt kollegiális, emberi, esetenként baráti kapcsolat a két oldal képviselői között. Általában is civilizált hangulat jellemezte az akkori parlamentet, bár voltak már akkor is olyanok, akik ebből kilógtak harsányságukkal, durvaságukkal. Idővel egyre elviselhetetlenebb lett ez a viszony, de

azt a mélységet, amit ma tapasztalunk, meg sem közelítette.

Kire nézett fel a kormányoldali padsorokból?

Antall Józsefre egyértelműen felnéztem,

de jó néhány olyan képviselő, kormánytag volt, akinek a tudását, személyiségét becsültem. Ilyen volt Mádl Ferenc, Szabó Tamás, Jeszenszky Géza, de még mondhatnék további neveket is.

Követtek el eredendő bűnt? Olyasmit, ami a mai napig rányomja bélyegét a magyar parlamentalizmusra, demokráciára?

Akkor úgy gondoltuk, hogy a paktum révén biztosítottuk a demokratikus berendezkedést az önkényuralmi törekvésekkel szemben, és garantáltuk a jogállamiság érvényesülését. Ma már tudjuk, hogy az akkori közjogi berendezkedés nem nyújt hatékony védelmet a jogállam számára. Ez persze elvezet ahhoz a kérdéshez, hogy meg lehet-e védeni a demokráciát a saját polgáraival szemben? Valószínűleg nem. A demokratikus jogállamhoz csak akkor tudunk visszatérni, ha ezt a választópolgárok egyértelmű többsége igényli, és ezért hajlandó tenni is.

Méltónak érezte a 30. évfordulós megemlékezést? Meghívták, de a járványhelyzet miatt nem vett részt?

Nem kaptam meghívót, de ennek lehet, hogy a járványhelyzet volt az oka. Nagyon nem bántam, mert ebben a felemás, méltatlan megemlékezésben nem is szívesen vettem volna részt. Számomra elfogadhatatlan, hogy az ellenzék nélkül, akit egyébként a házelnök ki is rekesztett a nemzetből, és az egykori résztvevők nélkül

ez a hatalom önigazoló, öntömjénező ünnepe volt.

Mindezt látva én inkább otthon szomorkodtam végig ezt napot.

Legnépszerűbb cikkeink