Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Operatív Törzs: Újraindul az egészségügyi ellátás, kezdődik a második szakasz

Létrehozva:

A tájékoztató weboldalon mostantól külön lehet figyelni a fővárosi, Pest megyei adatokat.

Újraindul az egészségügyi ellátás az országban – jelentette be Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos egyúttal óvatosságra intett: háziorvoshoz, fogászatra csak telefonon lehet bejelentkezni, és a járóbeteg-ellátás is csak előzetes egyeztetés után vehető igénybe. A háziorvosi rendelőkben egyszerre legfeljebb négyen tartózkodhatnak. Az enyhítés viszont nem érinti az idősotthonokat, azok látogatása továbbra is tiltott.

Megújult a koronavirus.gov.hu weboldal is. Ezentúl az összes regisztrált fertőzött helyén az aktív esetek számát láthatjuk, két részre bontva: külön közlik a főváros és Pest megye adatait, illetve a Pest megye határán kívüli aktív esetek számát. Ugyanez a felosztás látható az elhunytaknál és a gyógyultaknál is.

Müller Cecília hangsúlyozta: a járvány folytatódik, ami fokozott óvatosságot, szoros adatkövetést követel, ezért változott a járvánnyal kapcsolatos információk közlése a koronavirus.gov.hu oldalon. Az összes fertőzött számán túl közlik az aktív esetek és a gyógyultak számát területi bontásban is. Hétfőn 3035 az azonosított fertőzöttek száma, az aktív eseteké pedig 2054. Aktív esetek azok, akik „ma pozitívnak, betegnek, kezeltnek minősültek”, számukba nem számítanak bele a gyógyult és elhunyt betegek.

A 2054-ből 1290 fertőzött budapesti, illetve Pest megyei, 764 vidéki, tehát a fertőzötteknek továbbra is 63 százaléka a fővárosban, illetve Pest megyében van.

A gyógyultak száma Budapesten és Pest megyében 319, vidéken 311. Gyógyultnak minősülnek azok, akik kórházból távoznak negatív laboratóriumi eredménnyel, és legalább három napja semmilyen tünetük nincs. Gyógyultnak tekintik továbbá azokat, akik 14 napos házi karantén alatt a betegségnek semmilyen tünetét nem mutatták.

Az elhunytak száma 351, a koronavírus-fertőzésben elhunytak közé sorolnak mindenkit, akinek pozitív lett a vírustesztje és bármilyen korábban meglévő betegségben elhunyt – mondta az országos tisztifőorvos. Hozzátette: a helyzet kiegyensúlyozottá vált, nagyjából egy hete nem emelkedik jelentősen a naponta regisztrált új fertőzöttek, illetve elhunytak száma.

Mint mondta, fokozatosan indulnak újra az egészségügyi ellátások, most még nem áll vissza a járvány előtti helyzet.

Háziorvoshoz telefonon kell bejelentkezni, járóbeteg-szakrendelőbe is csak előzetes bejelentkezéssel lehet menni, és egy óra alatt maximum 4 beteget lehet ellátni – ismertette.

Azt kérte, hogy a személyes találkozást nem igénylő ellátást továbbra is telefonon vagy elektronikusan vegyék igénybe a betegek, példaként említette az igazolások, szakorvosi javaslatok, egyéb dokumentumok kérését. A változások elsősorban a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, a védőnői és fogászati alapellátást, a járóbeteg-szakellátást – beleértve a diagnosztikai és a fogászati szakellátást -, az egynapos ellátásokat, a rehabilitációt és a transzplantációs beavatkozásokat, illetve a nem központilag finanszírozott magánellátásokat érintik.

Müller Cecília kérdésre elmondta: 30 idősotthonban van jelen a koronavírus, a Kamaraerdei úti idősek otthonában 33 gondozott és 9 dolgozó fertőződött meg. Az összes szociális ellátó intézményben 79 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt. Szintén újságírói kérdésre ismertette: a kórházakban, szociális intézményekben továbbra is érvényben marad a látogatási tilalom.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a hosszú hétvégén 4677 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozások megszegése miatt. Felhívta a figyelmet, hogy

Budapesten és Pest megyében továbbra is hatályban maradnak a kijárási korlátozásra vonatkozó rendelkezések.

A többi megyében az üzletek, a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, teraszai, a strandok, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek nyitva tarthatnak – mondta.

Az alezredes egy kérdésre válaszolva elmondta: az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályok nem vonatkoznak a szolgáltatásokra, például a fodrászokra, kozmetikusokra, de azt kérik a szolgáltatás nyújtóitól és igénybe vevőitől, hogy fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat.

Legnépszerűbb cikkeink