Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kemény hangú levélben dorgálta meg az Európai Néppárt pártjait Orbán Viktor

Létrehozva:

Levelet írt a Fidesz elnöke az Európai Néppárt tagpártjainak, bocsánatkérést várva tőlük, és védekezve a szerinte hamis vádak ellen. Például Orbán szerint a teljhatalomtörvény az önkorlátozásra volt példa. 

A Magyarország ellen zajló példátlan támadásról és dezinformációs kampányról, valamint az ezek alaptalanságát kimondó európai bizottsági állásfoglalásokról írt levelet Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó valamennyi párt elnökének – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke hétfő délután.

A miniszterelnök szerint egy Magyarország ellen zajló „példátlan támadás és dezinformációs kampány tanúi lehettünk. Akkor, amikor világszerte a koronavírus-járvány elleni eredményes fellépésért küzdünk, amikor emberéletek forognak kockán, egy valós alap nélküli, koordinált támadást indítottak ellenünk. Engem és országomat már korábban is támadtak igazságtalanul, részrehajló ideológiai propaganda alapján, de a mostani volt a legaljasabb és legcinikusabb, amit tapasztaltam. Szándékosan figyelmen kívül hagyták, hogy egy olyan kormányt vettek célkeresztbe, amely épp emberéletek mentésén fáradozik”.

Orbán szerint nemhogy nőtt volna a hatalma a teljhgatalomtörvénnyel, épp hogy szűkült: „az Országgyűlés hatásköre a kormány kárára bővült. Az Országgyűlés hatásköre lett, hogy véget vessen a veszélyhelyzetnek, sőt bármely rendkívüli intézkedést visszavonhat.” Arra nem tért ki, hogy az Országgyűlésben kétharmados többsége van.

Az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk pedig „odáig merészkedett, hogy párhuzamot állított a magyarországi intézkedések és Carl Schmitt, a náci német rezsim támogatója és ideológusa között”, írja Orbán. Arról nem tett említést, hogy a kormánymédia ezután hamis vádakkal lenácizta Donald Tusk apját.

Orbán szerint az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourova is elismerte azóta, nem ütközik európai uniós jogszabályokba a törvény.

Az Európai Parlament április 17-én elítélte Magyarországot, ezzel „nevetség tárgyává tették” magukat, de „az okozott kárt azonban nem lehet helyrehozni. Köszönöm valódi szövetségeseinknek, hogy a rájuk nehezedő nyomás ellenére hűségesek maradtak az igazsághoz, és kiálltak mellettünk. Azoktól pedig, akik tájékozatlanságból vagy rosszindulatból az álhírterjesztőkhöz csatlakoztak, elvárom, hogy bocsánatot kérjenek a magyar emberektől, és levonják a megfelelő következtetéseket”.

Legnépszerűbb cikkeink