Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kásler részleteket árult el a hazai víruskezelésről, két súlyos állapotban lévő orvost tocilizumabbal hoztak vissza

Létrehozva:

Kásler Miklós / Fotó: Thaler Tamás/Wikipedia

A miniszter a köztévén beszélt az újrainduló egészségügyi ellátásról és a koronavírus magyarországi kezeléséről.

Telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészeti ellátás – írja az MTI. Kásler Miklós emberi erőforrásminiszter a köztévében úgy nyilatkozott: a főszabály az, hogy a páciensnek telefonon kell időpontot kérnie az adott ellátásra, óránként négy beteg ellátására lesz lehetőség, és minden beteg és vizsgálat után fertőtleníteni kell a helyiséget.

Már a vérplazmát is tesztelik

A miniszter beszélt arról is, hogy mivel jelenleg nincs védőoltás és célzott terápia a koronavírus ellen, a klinikai vizsgálatok felé fordultak az orvosok. Reménykeltőek mind a vérplazma-terápiás kezelések, mind pedig a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiák – fűzte hozzá. A miniszter hangsúlyozta: mindkét esetben 4-5 héttel ezelőtt kezdődtek el a terápiás kísérletek a megfelelő engedélyek birtokában.

Emlékeztetett, vérplazma-terápiát Magyarországon először egy súlyos állapotban lévő, veseelégtelenségben szenvedő beteg kapott, aki lélegeztetőgépre szorult ellátása során. A múlt héten megkapta a vérplazma-készítményt, ezután állapota „konszolidálódott”, lekerült a lélegeztetőgépről, és „minden reményünk megvan arra, hogy elhagyhatja a Dél-pesti Centrumkórházat”.

A másik terápiás formáról szólva Kásler Miklós elmondta, ez a gyógyszeres terápia a vírusfertőzés által a szervezetben fellépő úgynevezett citokinvihart csillapítja. Ez azt jelenti, hogy a vírus a felső és alsó légutakban elszaporodik, amire a szervezet rendkívül intenzív immunválaszt ad. Ez a folyamat károsíthatja a többi szervet is, többszervi elégtelenséggel okozva a beteg halálát.

A francia módszer itthon is működik

Ebben az esetben a tocilizumab-terápia jöhet szóba, amelyet az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai diagnózisoknál évente már 50-70 esetben alkalmazott. A hatóanyagot alkalmazzák bizonyos autoimmun betegségek kezelésénél vagy onkoterápiás esetekben is – mondta el a miniszter.

Az először Párizsban alkalmazott tocilizumabról itt írtunk bővebben:

Párizsban megtalálták a gyógyszert a súlyos koronavírusos esetekre

A tocilizumab nevű gyógyszer csökkentheti a halál kockázatát a súlyos betegeknél. Egy injekció 800 euróba kerül. Hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeknél a tocilizumab gyógyszer. A párizsi közkórházak igazgatósága által közzétett tanulmányban az látható, hogy akit ezzel a gyógyszerrel kezeltek, az kisebb eséllyel került lélegeztetőgépre, és kisebb eséllyel halt bele a COVID-19 betegségbe.

Ezt a terápiát négy betegnél alkalmazták Magyarországon, ezzel elkerülve azt, hogy kritikus állapotba kerüljön; a már súlyos állapotban lévőknél mérsékelni lehetett a citokonvihart a szervezetben – ismertette.

Mint mondta, eddig két súlyos, lélegeztetőgépen lévő beteg kapta ezt a terápiát – mindketten orvosok. Egyiküket már felébresztették, jól van, másikuk is várhatóan hétfőn vagy a közeli napokban lekerülhet a lélegeztetőgépről.

A miniszter kiemelte, hogy mind a két terápiás forma életmentőnek bizonyult. „Mindkét innovatív terápia reménykeltő” – fogalmazott.

Közölte: a Dél-pesti Centrumkórházban a más betegségeknél alkalmazott gyógyszerek tesztelése is folyik, az eredményeket folyamatosan értékelik. A tárcavezető kitért arra is: a járvány kapcsán a magyar orvostudomány megmozdult, a szakemberek saját profiljuknak megfelelően dolgoznak, és „hősiesen küzdenek a járvány ellen, a betegeik érdekében”.

Legnépszerűbb cikkeink