Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Vizsgálja a kórházi ágyfelszabadításokat az ombudsman

Létrehozva:

Vizsgálatot indít Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa a kórházi ágyfelszabadítások és a krónikus betegek ellátásának ellehetetlenülése miatt – adta hírül Szél Bernadett független képviselő. Mindkét kérdésben Szél fordult az ombudsmanhoz húsvétkor.

Szél Bernadett még húsvétkor fordult az Alapvető Jogok Biztosához, azután érdeklődve, hogy a járványra való felkészülés egyes intézkedései sérthették-e a betegek jogait és indult-e vizsgálat ezekben az ügyekben. Kozma Ákos válaszából kiderül, hogy hivatalból vizsgálatot indított a kórházi ágyfelszabadítások valamint a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg ellátás jelentős részének leállásához vezető miniszteri utasítás ügyében.

Az ombudsman azt vizsgálhatja, hogy ezekkel az intézkedésekkel sérülhetett-e az érintettek élethez és emberi méltósághoz, illetve a testi és lelki egészséghez fűződő joga.

A képviselő harmadik kérdésére, amely a budakeszi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatójának felmentése ügyében érdeklődött, az ombudsman úgy válaszolt, hogy „Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet vezetése megbízott főigazgató kinevezésével megoldott, sem az előző, sem pedig az új főigazgató szakmai alkalmasságának megítélése nem vonható ombudsmani hatáskörbe.”

Szél időközben megkapta azt a miniszteri utasítást, amely alapján kiürítették a kórházakat.

Legnépszerűbb cikkeink