Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kormányinfó: Marad a távoktatás, augusztus közepétől jöhetnek a fesztiválok

Létrehozva:

Gulyás Gergely több kérdésre is kitérő választ adott, de fontos dátumokat árult el a csütörtöki Kormányinfón.

„A járványt sikerült lelassítani, alacsonyan maradt a fertőzöttek száma. Az élet újranindítható Magyarországon” – kezdte a tegnapi kormányülés összefoglalóját Gulyás Gergely. Hozzátette, hogy a halálesetek 70 százaléka a fővárosban történt, és az aktív fertőzöttek 70 százaléka is Budapesten, vagy Pest megyében él, ezért a fővárosban és Pest megye egyes járásaiban marad a kijárási korlátozás. Pontosan nem mondta, melyik járásokban tartják fenn a korlátozásokat, és erről tegnap Orbán Viktor is pontatlanul fogalmazott.

Tűzijátékban reménykednek

Az iskolák legkorábban június 2-ától, keddtől nyithatnak újra. Ez azt jelentené, hogy a tanév utolsó 10 tanítási napjára kellene bemenni az iskolákba, erről május végén, a „megfelelő adatok rendelkezésre állása esetén” fog dönteni az Operatív Törzs. Az ingyenes parkolást továbbra is fenntartják, egyelőre határidő nélkül. Fontos bejelentés az is, hogy az 500 főnél nagyobb rendezvényekre vonatkozó tiltás

augusztus 15-ig szól,

ellentétben több európai ország későbbi határidejével. A nagyobb fesztiválok közül így a Strand és a B.My.Lake megtartása lehetséges, és Gulyás külön megemlítette az augusztus 20-ai rendezvényeket, amikre már nem lenne érvényes a tiltás. A Fishing on Orfű fesztivált szintén meg lehetne rendezni, ugyanis azt az eredeti júniusi időpontról augusztus 26-29-re helyezték át.

Kérdéses a budapesti foci

Az esküvők, temetések, szentmisék megtartását hétfőtől engedélyezik, de a 1,5 méteres távolságtartás ezeken az eseményeken is kötelező. A vidéki strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek kinyithatnak, és engedélyezik a profi és az amatőr sportolók edzését is. A sporteseményeket meg lehet tartani zárt kapuk mellett, de így is kérdéses, hogy a felsőbb labdarúgó bajnokságok küzdelmeit újraindítják-e. Az MLSZ korábbi közleménye szerint ez május 27-én megtörténhetne, ez a korlátozások enyhítését követő 20. nap utáni első szerda. Viszont az első osztályból a Ferencváros, a Honvéd és az Újpest is érintett, a másodosztályból pedig további hat csapat, köztük a három listavezető, az MTK, a Budafok és a Vasas is a korlátozások alá esik, hiszen budapesti csapatokról van szó. Gulyás Gergely elmondta: ezentúl a megbetegedésekre, halálozásokra vonatkozó adatokat külön is közölni fogják Budapestre, és azokra a járásokra vonatkozóan, ahol a korlátozások érvényben maradnak.

Gulyás több kérdésre is kitérő választ adott, például arra is, hogy mi a véleménye Kövér László kijelentéséről, miszerint „az ellenzék nem a magyar nemzet része”. Arra a kérdésre sem adott egyértelmű választ, hogy a jelenleg üresen álló, több mint 30 ezer kórházi ágyat később újra elérhetővé teszik-e, és azt sem tudhattuk meg, hogy a tesztelt emberek és az elvégzett tesztek aránya miért 1,6-re jön ki, ha egy ember gyógyulását csak több negatív teszt tudja bizonyítani. Azt viszont elmondta, hogy a vérplazma gyógyító hatására egyelőre nincs bizonyíték, ezért korai lenne készleteket felhalmozni.

A „Maradj otthon!” új értelmet nyer

Gulyás külön felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az évben belföldi nyaralást tervezzünk, mert ezzel segíthetjük a 400 ezer turizmusban, vendéglátásban dolgozó munkáját. A külföldi turisták elmaradásával számolnak, ezért a magyar turistáknak erre az évre idegenforgalmi adót sem kell fizetniük, és a SZÉP kártya zsebeire feltölthető összegeket is megemelték:

  • a szálláshely zsebbe 225 ezer forint helyett 400 ezret,
  • a vendéglátás zsebbe 150 ezer helyett 265 ezret,
  • a szabadidő zsebbe pedig 75 ezer forint helyett 135 ezret tölthetnek a munkaadók.

A 2021-es költségvetés tervezetét Varga Mihály pénzügyminiszter május 19-én fogja benyújtani.

Legnépszerűbb cikkeink