Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kiss Tibor Noé kapta a Hazai Attila Irodalmi Díjat

Létrehozva:

Kiss Tibor Noé / Fotó: Komjáthy Zsuzsanna

Kiss Tibor Noé kapta az ötödik Hazai Attila Irodalmi Díjat, a bejelentés rendhagyó módon online történt, élőben lehetett követni. 

Az alapítvány a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon szokta bejelenteni a díjazott nevének nyilvánosságra hozását, ez idén, a rendkívüli helyzetre való tekintettel elmaradt. A zsűri márciusban döntötte el a díjazott személyét, amelyet – rendhagyó módon – április 30-án, a fiatalon elhunyt Hazai Attila író születésnapján jelentettek be online.

Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy – egy magát megnevezni nem kívánó támogató jóvoltából – évente 1 000 000 forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság. A díjat 2016-ban Bartók Imre, 2017-ben Tóth Kinga, 2018-ban Orcsik Roland, 2019-ben pedig Nemes Z. Márió nyerte el.

Idén Kiss Tibor Noét nevezte meg a zsűri. Kiss Tibor Noé pécsi író, 17 éves koráig az FTC igazolt labdarúgója volt. Írásai jelentek meg a Magyar Narancsban, a Magyar Hírlapban, és a pozsonyi Új Szóban. Tördelőszerkesztője és honlapfelelőse a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóiratnak. 2010-ben jelent meg Inkognitó című önéletrajzi regénye. A zsűri indoklása szerint a döntésben szerepet játszott Kiss Tibor Noé vonzódása a fényképezéshez, amely szövegeiben is megjelenik. A valódi átadóra, amelyen a díjazott fényképeiből összeállított kiállítás is megtekinthető lesz, várhatóan ősszel kerül sor.

Legnépszerűbb cikkeink