Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Karantén-motiváció: nem baj, ha nem hoztad ki belőle a maximumot

Létrehozva:

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta / Fotó: Jakobovits Lili

Nem baj, ha nem jógáztál, és az sem, ha nem hoztad ki a legtöbbet a napodból – ezt vallja Jakobovits Kitti pszichológus. Szerinte a belső indíttatást kell megtalálni mindenben.

Az ember már nem tud úgy végigpörgetni a Facebookon, hogy legalább egy karantén-motiváció ne jöjjön szembe. Emiatt könnyen rosszul érezhetjük magunkat, mondván: nem hoztuk ki a maximumot az otthon töltött időből. 

– Nem kell teljesítendő projektet keresni a karantén időszakában, nincs azzal semmi baj, ha az ember nem a testedzésre vágyik, hanem arra, hogy pihenjen, vagy úgy üsse el az idejét, ahogy ő akarja

– magyarázta Jakobovits Kitti pszichológus, aki egyetért azzal, hogy a közösségi oldalakon túltengnek a motivációs üzenetek. 

– Tény, hogy mostanában túl sok volt a pozitivitás és a produktivitás. A krízis elején ezek nem feltétlenül értek célba, ugyanis az embereknek nem az volt az első gondolata, hogy mi az az új dolog, amit meg tudnak tanulni, hanem az, hogy hogyan éljék túl a következő időszakot. Viszont így, másfél hónap elteltével azt gondolom, hogy már inkább fogékonyak erre, mivel megszokták a kialakult helyzetet, és fel tudják mérni, hogy mennyi szabadidejük van.

ÉRTSÜK MEG ÖNKMAGUNKAT
Egy bejrúti terapeuta szerint sem az a legfontosabb a globális világjárvány közepén, hogy maximálisan kihasználjuk az időnket, hanem az, hogy megértsük önmagunkat a hibákkal és problémákkal együtt. A mostani helyzet ugyanis sok emberben pánikot, félelmet, vagy régi traumát hoz elő, amire nem jó megoldás a motivációs üzenet. Szerinte mindenkinek úgy kell feldolgoznia ezt az időszakot, ahogy neki jólesik: olvasással, edzéssel, vagy csak a semmibe merengéssel.

Az idő és a hangulat mellett viszont fontos a belső és a külső motiváció megkülönböztetése, tehát, hogy milyen indíttatásból csinálunk dolgokat. Sokkal jobb, ha valaki az alapján kezd bele valamibe, hogy mennyi energiája van, vagy éppen milyen a hangulata, mintha a közösségi oldalak hatására próbálná meg ugyanezt. 

– Nem rossz, ha motivációs üzeneteket olvasunk, de ha az éppen nem passzol az aktuális hangulathoz, akkor nem kell rosszul éreznünk magunkat miatta. Helyette keressünk olyan tevékenységet, amihez kedvünk van – az sem baj, ha az ágyban akarunk feküdni egész nap. A motivációs üzenetek hiába jutnak el akár több ezer emberhez, nem mindenki hangulatához fognak passzolni, és ezzel nincs semmi gond.

Legnépszerűbb cikkeink