Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Karácsony: Árnyékra vetődés a sebességkorlátozás körül kirobbant vita

Létrehozva:

Online sajtótájékoztatón igyekezett tisztázni a sebességkorlátozásról is szóló fővárosi előterjesztés körül kirobbant vitát Karácsony Gergely főpolgármester.

„Az az érzésem, hogy senki nem olvasta az előterjesztést”

– kezdte Karácsony Gergely a lehetséges sebességkorlátozásról is szóló előterjesztés témájában tartott online sajtótájékoztatóját. Mint elmondta, örül a szakmai vitának és annak, hogy az előterjesztés céljai mellett kormányzati szereplők is kiálltak, ugyanakkor úgy érzi, hogy a vita egy része árnyékra vetődés. Leszögezte, hogy az előterjesztés határozati javaslata nem az általános, a 70-es sebességhatár mindenhol 50-re történő lecsökkentéséről szól, hanem arról, hogy kezdődjön el egy forgalomcsillapítási terv előkészítési munkája, amelynek az az ambiciózus célja, hogy Budapesten a halálos kimenetelű közúti balesetek száma nulla legyen.

A Pesti Hírlap kérdésére a főpolgármester elmondta, hogy a terveknek 2020. december 31-ig kell elkészülniük, azaz legkorábban a jövő januári Fővárosi Közgyűlés dönthet róluk.

„Szó sincs fűnyíróelvről, természetesen lehetnek majd olyan útszakaszok, ahol maradhat a 70-es sebességhatár”

– osztotta meg a terv várható részleteit Karácsony. Mint fogalmazott: „utcáról utcára haladva” fogják megvizsgálni, hol lehet és érdemes csökkenteni a felső sebességhatáron. Az előterjesztésről azért most született döntés, mert mostanra sikerült egyeztetni a kerületi polgármesterekkel annak menetrendjéről. Mint megtudtuk, a VI. és a VII. kerület kezdi elsőként a forgalomcsillapítási mintaprojektek kidolgozását, méghozzá a napokban. A főpolgármester leszögezte, hogy a Fidesz-frakció összes módosító indítványát elfogadva született döntés az előterjesztésről.

A koronavírus-járvány miatti intézkedésekről is szólt a főpolgármester, aki egyetért azzal, hogy Budapesten még nincs itt az ideje az enyhítésnek, egyben üdvözölte, hogy országos szinten is bevezetik az arc kötelező eltakarását. A korlátozásokról úgy szólt, hogy „utáljuk őket, de szükségesek”, hozzátette: a Margitsziget ezen a hétvégén még biztos nem nyit meg.

Legnépszerűbb cikkeink