Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A NER üzleti köreinek kedvez a kormány egyik új rendelete

Létrehozva:

Veszélyhelyzetben is vannak fontos üzleti kérdések, például az örök sláger kiemelt nemzetgazdasági beruházások köre. Kijött három ilyen projekttel kapcsolatban egy rendelet, Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a neve ezek közül kettőnél is feltűnik: mind a Dél-Buda Millenáris Parkot építő EA Alfa 4 Kft., mind a Heinrich Udvart fejlesztő Heinrich Passage Kft. jelenlegi és volt tisztségviselői üzleteltek már vele.

A józsefvárosi Heinrich Udvar megújítása, a Dél-Buda Millenáris Parkjaként emlegetett ingatlanfejlesztés és a büki iparterület is szerepel a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányrendeletben, amelyek mielőbbi megvalósítását a kormány nemzetgazdasági szempontból – a gazdaság fejlesztése és a munkahelyteremtés miatt – kiemelt jelentőségűnek tart.

Ezzel a rendelettel lehetővé teszik, hogy a beruházások eltérjenek a  hatályos településrendezési előírásoktól vagy az OTÉK (országos településrendezési és építési követelmények) szabályaitól.

Így például a XI. kerület Vahot utcában, a Bikás park területén megépülő Dél-Buda Millenáris Park esetében „az  építési határvonalon kívülre eső épületrész szélessége (kiugrása) a  teljes homlokzathosszon legfeljebb 2 méter lehet.” Az ingatlant az EA Alfa 4 Kft. építi. A cég ügyvezetője – az Opten Kft. adatai szerint – 2019. szeptember végétől Balázs Attila, tulajdonosa pedig a Vabatowers Ingatlanfejlesztő Kft.. Ennek ügyvezetője szintén Balázs Attila, a tulaja pedig nem más, mint a cégvezető másik gazdasági társasága, a Bayer Construct Zrt. Ez a társaság tavaly nettó 22 milliárd forintos árbevételt ért el, adózott eredménye pedig 2,5 milliárd forint lett.

A kormányrendelet megjelenése előtt egy nappal a Válasz.hu, írt cikket Balázs Attiláról, akit a NER új üstökösének nevezett. Az üzletember januárban megvásárolta a balatonfüredi kikötőt az Appeninn Nyrt.-vel közösen. Az nyrt. Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető és annak tőzsdei holdingjába is bekerült Balázs Attila, még pedig úgy, hogy részvénycsomagját Mészáros Lőrinc köreitől szerezte meg – írta a lap. Ezzel pedig „különösen alkalmassá vált a közvetlen kormányzati támogatások, illetve a tízmilliárdos állami fejlesztési hitelek lehívására.”


A józsefvárosi ingatlanfejlesztés

A Heinrich Udvarban – a Mária utca 54. és az Üllői út 32. szám alatti épülettömbben – működött a Tilos Rádió, onnan tavaly kellett kiköltöznie. Az ingatlant lebontják (erről tanúskodik ez a kerületi dokumentum), és 195 parkolót is kialakítanak itt. Az épület helyi műemlék védettséget élvez, ami nem olyan erős védelem, mint az országos. Az épületből elbontott műemléki elemek csak úgy bonthatóak el a rendelet szerint, ha az ingatlanon újra beépítésre kerülnek.

Az 1893-ban épült Heinrich udvar rehabilitációját a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. végzi el, úgy hogy az ingatlanon lévő épületet elbontja, helyére pedig egy többfunkciós (lakó, szállodai, irodai, vendéglátói, kereskedelmi) épületegyüttest húz fel. A cég vezérigazgatója és egyedüli részvényese Illés László. A társaságban korábban még tag és vezető tisztségviselő volt Csurai András György és Szabó Zoltán is. A zrt. székhelye egyébként – az Opten Kft. alapján – ma is Csurai diósdi lakcímén található.

A másik volt cégtárs, Szabó Zoltán, nem más, mint a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója és tulajdonosa. A cég értékesítésének nettó árbevétele 2018-ban 3,3 milliárd forint lett és félmilliárdot könyvelt el adózott eredményként. A közgazdász végzettségű Szabó – a Magyar Narancs riportjában szerepelt – az egyetemen szobatársa volt Varga Mihály későbbi pénzügyminiszternek.

A Garage Kft. 2017-ben a Tiborcz Istvánnal is üzletelő Paár Attila cégével, a West Hungária Bau (WHB) Kft.-vel közösen nyerte el Millenáris-park kivitelezését 10,6 milliárd forintos ajánlattal.  Emellett a két cég konzorciumot alkotva végzi el a Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épületének műemléki helyreállítását. Az építkezés eredetileg tervezett költségei 26 milliárd forintról 35 milliárd fölé emelkedtek, de örökségvédelmi aggodalmak is felmerültek, mert az állam vissza akarja építeni a historizáló épület háborúban elpusztult újabb emeletét.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy az EA Alfa 4 Kft. és a Heinrich Passage Zrt. illetékesei miként értékelik a kormányrendeletben számukra biztosított egyedi építési lehetőségeket, de a kért időpontig egyik cégtől sem kaptuk meg a válaszokat. Amennyiben megküldik szerkesztőségünknek a reagálásokat, akkor közzé tesszük azokat.

A kormányrendeletben szereplő harmadik beruházás a Bük külterületén felépülő ipari park, amely idén készülhet el. A területfejlesztés 800 millió forintba kerül. Az összegből Bük 200 milliót TOP-programban nyert el.

Legnépszerűbb cikkeink