Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Remek hír a cukorbetegeknek, amit ma bejelentettek az e-receptről

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

Gyógyászati segédeszközöket is fel lehet íratni e-recepten keresztül, ez csak a cukorbetegek esetén 1,2 millió embert érint – ők eddig járhattak a háziorvos vércukormérő csíkért. A cukorbetegek a koronavírus egyik fokozottan veszélyeztetett társadalmi csoportját alkotják. 

Mától érvényes a rendelet, miszerint e-receptre is fel lehet íratni gyógyászati segédeszközöket, jelentette be Müller Cecília az Operatív Törzs napi tájékoztatóján. A változtatás különösen jól jött a Magyarországon élő 1,2 millió cukorbetegnek, akik ezentúl a vércukormérő tesztcsíkot is online írathatják fel. A felírásra jogosultak köre nem változott: azoknak az 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknek jár, akik több mint napi kétszer adnak maguknak inzulint.

„Ez egy nagyon fontos változtatás a mostani helyzetben, hiszen így a cukorbetegek elkerülhetik a személyes kontaktust az orvossal”

– mondta Szalai Gáborné, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnökhelyettese a Pesti Hírlapnak. „A cukorbetegek amúgy is nagyon veszélyeztetettek ebben a helyzetben, a tesztcsíkkal pedig jobban egyensúlyban tudják tartani a vércukor-szintjüket, ami csökkentheti a koronavírussal szembeni veszélyeztetettségüket is” – tette hozzá.

Az online is felíratható gyógyászati segédeszközök listáját itt olvashatja el.

Legnépszerűbb cikkeink