Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A fideszes államtitkár állt Karácsony mellé a sebességkorlátozás ügyében

Létrehozva:

Kiállt a forgalomcsökkentés és a sebességkorlátozás ötlete mellett Schneller Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár.

„Az, hogy egy sajnálatos, mintegy hatvanéves zsákutcát követően végre visszaadjuk a városlakóknak a városi tereket, egy végtelenül konzervatív gondolat” – többek között ezt írta Facebook-oldalán Schneller Domonkos, a fővárosi agglomerációért felelős helyettes államtitkár.

A poszt arra reagál, hogy a főváros forgalomcsillapítási terv kidolgozásáról szóló előterjesztést nyújtott be a közgyűlés elé. A javaslat arról híresült el, hogy szóba kerül benne egy 50 km/h és egy 30 km/h-s órás általános budapesti sebességkorlátozás is. Karácsony persze kapott hideget-meleget, most azonban nem várt helyről kapott némi támogatást.

Az államtitkár azt is írta:

„Nem tisztem védeni Karácsony Gergelyt. Sőt. (…) De ne legyünk álszentek sem. Ne csináljunk úgy, mintha a városi sebességkorlátozás gondolata ördögtől való volna pusztán azért, mert most épp a főpolgármester tematizálta.”

Hozzátette, bennük is felmerült már ez a gondolat, majd néhány szakmai érvet hozott a sebességkorlátozás mellett:

  • a nap jelentős részében, amikor a legtöbben autóznak, valójában semmiféle hatást nem gyakorol az átlag haladási sebességre az, ha 50 km/h órára csökkentik a megengedett maximális sebességet;
  • keskenyebb, 3,25 méteres helyett 3 méter széles sávok felfestését engedi meg a 70-ről 50-re történő korlátozás, ami lehetővé teszi a városi terek használatának újragondolását.

Schneller Domonkos persze kritizálta is a főváros ellenzéki vezetését, elsősorban Karácsony Gergelyt. Kevesellte a forgalomcsökkentés irányába tett lépéseket, majd a Lánchíd felújítása kapcsán bátortalannak nevezte a polgármestert, és kérdőre vonta, hogy miért nem mutatott még be a főváros olyan terveket, amelyekkel a gyalogoshíd-koncepció irányába mozdulna el a gondolkodás iránya. Az államtitkár szóvá tette a fővárosi cégvezetők fizetését is, szerinte azt Karácsony a vírusválság kellős közepén emelte meg, „a főváros nehéz anyagi helyzetén való permanens siránkozás rövid szünetében”.

Security Check Required

No Description

 

Legnépszerűbb cikkeink