Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Párizsban megtalálták a gyógyszert a súlyos koronavírusos esetekre

Létrehozva:

A tocilizumab nevű gyógyszer csökkentheti a halál kockázatát a súlyos betegeknél. Egy injekció 800 euróba kerül.

Hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeknél a tocilizumab gyógyszer. A párizsi közkórházak igazgatósága által közzétett tanulmányban az látható, hogy akit ezzel a gyógyszerrel kezeltek, az kisebb eséllyel került lélegeztetőgépre, és kisebb eséllyel halt bele a COVID–19 betegségbe. A kísérlet 13 kórházban zajlott 129 beteg részvételével, akik oxigénellátásra szorultak. Két hétig tartották őket megfigyelés alatt az orvosok, ez alapján vonták le a következtetéseket.

Az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló gyógyszert eredetileg ízületi gyulladások kezelésére használták. Sok koronavírusos beteg olyan eltúlzott immunválasz (citokinvihar) miatt hal meg, ami a beteg szerveit, elsősorban a tüdőt, a szívet és a vesét fenyegeti. A tocilizumab, a remények szerint ilyen immungátló szer lehet a Covid–19 súlyosabb eseteiben.

A párizsi orvosok az eredményt a WHO-hoz is eljuttatták, és néhány héten belül egy tudományos lapban is publikálják. A tocilizumab ára jelenleg 800 euró injekciónként, ami nagyon jelentős, de a párizsi közkórházak igazgatósága szerint olcsóbb, mint egynapi kórházi ellátás egy intenzív osztályon.

Legnépszerűbb cikkeink