Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Beton útakadály, kölcsönkutya, leülési tilalom – így megy a karantén külföldön

Létrehozva:

Fotó: Lionel BONAVENTURE / AFP

Vietnamban már február elején felismerték a járvány veszélyességét, és nagyon hamar intézkedni kezdtek: lezártak, tájékoztattak, a kutatást is bevetették.  Kolumbiában a vasszigor állította meg a tömeges megbetegedéseket, de végül Spanyolországban is úgy lassították le a vírus terjedését, hogy a városok közti utazásokat akadályozták meg. Ez derült ki a Pesti Hírlap Élő hétfő esti műsorából, amelyben külföldön élő magyarok meséltek az aktuális helyzetről. 

A Pesti Hírlap Élő hétfő esti műsorában külföldön élő magyarok mondták el, hogy kezeli a kormány a koronavírust Vietnamban, Londonban, Barcelonában és Kolumbiában. Ami talán Magyarország és Európa minden országa számára a leginkább érdekes lehet: Vietnam esete. Ebben a 95 milliós országban összesen 270 megbetegedést észleltek, és senki nem halt bele a vírusba, pedig a szárazföldön határos Kínával. A jó statisztikáknak köszönhetően Vietnam már a múlt héten enyhíteni kezdett a korlátozásokon. Elsőként az éttermek, a kocsmák nyitottak meg újra, és jövő héten a sportcsarnokok is kinyithatnak. Már a belföldi repülőjáratok is újraindultak, de a nemzetközi repülés lesz az utolsó, amit engedélyeznek, mondta Bihari Nóra, aki Vietnamban él.

Viselik a maszkot

Vietnamnak az volt a titka, hogy hamar kapcsolt, már február 1-jén, amikor még csak épphogy cikkeztek a járványról, bezárták az összes iskolát.

Az ázsiai ország külön kutatásokat indított a járvány feltérképezésére, a kormány külön tájékoztató Facebook-csoportot hozott létre külföldiek számára, minden egyes új esetet számon tartottak, és követték, merre mennek, kikkel érintkeznek a fertőzöttek, meséli Bihari Nóra.

Azt is szokták mondani, hogy azokban az országokban, ahol meleg van – mint Vietnam -, kevésbé terjed a járvány, de ez önmagában még nem elég a megfékezéshez. A Vietnammal hasonló éghajlaton fekvő Szingapúrban például berobbant a betegség, ott már 14 ezer eset van, meséli Bihari, aminek egyértelműen az az oka, hogy ott csak egy hónappal később kezdték el a lezárásokat.

Amikor Vietnamból Szingapúrba utaztam februárban, a hanoi reptéren már akkor mindenki maszkot hordott, de amikor megérkeztem Szingapúrba, ott senkin nem volt maszk.

Betontömbbel lezárt utak 

Kolumbiában is sikerült viszonylag alacsonyan tartani a járvány terjedését, 5379 fertőzöttre jut 244 halott, ami nem esik messze a magyarországi adatoktól (2649 fertőzött, 291 halott). Kolumbiában azonban ötször annyian laknak, mint Magyarországon, tehát arányaiban nézve jóval jobban állnak. Ott azonban, ahogy a legtöbb dél-amerikai országban, véresen szigorú szabályozásokat vezettek be. A települések kivezető útjait betontömbökkel zárták le, se ki, se be nem lehet menni a városokból, csak az élelmiszer-szállítóknak.

A napokon csak férfiak, B napokon csak nők mehetnek boltba, és ugyanígy, egyik napon a páros, másik nap csak a páratlan végződésű rendszámú autókkal indulhatnak el az emberek.

Pedig a Bogotához közeli kisvárosban, ahol lakunk, egy fertőzött sincs – meséli Király Monika és Szigeti Sándor Kolumbiából. Kolumbiában ráadásul nagyon sok a szegény, és egyre többször hallani bolt fosztogatástól, ráadásul sokaknak van illegálisan fegyvere, mesélik. Mi lesz, ha ezeknek az embereknek nem lesz ennivalójuk, összegyűlnek, és elindulnak szerezni?”

„Elkértem a szomszéd kutyáját”

Spanyolországban is a városok közötti utazgatást tiltották meg, ezzel lassult le végre a járvány terjedése, az ugyanis Madridból indult, ám sokan lemenekültek a tengerparti nyaralójukba, és így terjedt el az egész országban a vírus pillanatok alatt.

Már Barcelonán belül is úttorlaszok vannak, ahol mindenkit ellenőriznek a rendőrök, aki át akar haladni, még a taxist is megállítják, elkérik utasa papírjait, és a városból kivezető utakat is lezárták,

mesélte Madácsy László, aki Barcelonában dolgozik. Spanyolországban sétálni is csak a kutyások és a gyerekesek mehetnek, maszkkal,  és csak egy órára.

Én már összebarátkoztam a szembeszomszéddal, hiszen minden este együtt tapsoljuk az egészségügyi dolgozókat, és elkértem egyszer a kutyáját, hogy aznap legalább egyszer elmehessek sétálni, meséli Madácsy.

Ne ülj le a parkban!

Londonban is valamelyest nagyobb a szigor, mint itthon, ott az tartózkodhat az utcán, aki gyógyszertárba, boltba megy, vagy napi egyszer sportolni is ki lehet menni. De aki a parkban leül a fűbe, ahhoz azonnal odamegy a rendőr, és rászól, hogy csak sportolni lehet. Szinte minden zárva van a városban. Boris Johnson miniszterelnök épp a napokban épült fel a koronavírusból, és bejelentette: a közeljövőben nem várható enyhítés, mesélte londoni vendégünk, Emánuel.

Legnépszerűbb cikkeink