Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Leváltanák Orbán kedves brazil barátját országa keresztény egyházai

Létrehozva:

Gustavo Lima / Câmara dos Deputados

Jair Bolsonaro brazil elnök a keresztény egyházak szerint nem jól áll a koronavírus-járványhoz. 

Félretájékoztatással vádolja Jair Bolsonarót a Brazil Keresztény Egyházak Országos Tanácsa. Közleményük szerint az elnök „prédikálja” a konfliktust, és nem veszi figyelembe az egészségügyi hatóságok javaslatait. A szervezet szerint Jair Bolsonarónak egyesítenie kellett volna az országot, és élére állni a járvány elleni küzdelemnek.

Az egyházak szerint az egyik ok, amiért Bolsonarót fel kellene állítani az elnöki székből, hogy nemrég részt vett egy brazíliavárosi tüntetésen, ahol a résztvevők katonai puccsot, és a legfelsőbb bíróság bezárását követelték. A brazil sajtó szerint az egyik szervező Bolsonaro fia lehetett, aki egyébként törvényhozási tag. A vallási szervezetek a járvány okozta társadalmi-gazdasági válságot is szóba hozták, és kifogásolták, hogy Bolsonaro megvétózott egy rászorulók megsegítését célzó törvényt.

A brazil elnök április közepén menesztette a koronavírus-járvány miatt általános karantént szorgalmazó Luiz Henrique Mandetta egészségügyi minisztert, pénteken pedig lemondott Sérgio Moro igazságügyi miniszter is. Moro a többi között azzal vádolta Bolsonarót, hogy le akarta állítani a saját maga, illetve a fiai ellen folyó vizsgálatokat, beavatkozott a jogérvényesítésbe, és politikai válságot teremtett a koronavírus-járvány és gazdasági recesszió közepette, de az elnök tagadja a vádakat.

Orbán Viktor 2019-ben hívta meg Magyarországra a brazil elnököt, aki elfogadta azt.

Brazíliában eddig több mint 63 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 4298-an haltak bele a betegségbe.

Legnépszerűbb cikkeink