Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egykor béka is élt az Antarktiszon

Létrehozva:

Egy friss kutatás szerint békák is éltek a legdélibb kontinensen.

Apró, 4 centiméteres békák csontjait fedezték fel a Svéd Természettudományi Múzeum kutatói az Antarktiszon. Az egykori békafajok rokonságban lehettek a ma Chilében élő „sisakos békákkal”. A leleteket az Antarktiszi-félsziget csúcsánál lévő Seymour-szigeten találták.

A kutatók a 40 millió éves csontokból arra a következtetésre jutottak, hogy korábban folyók, erdők és tavak is lehettek az Antarktiszon, és a kontinensnek gazdag állat- és növényvilága lehetett. A most azonosított békafajok viszont akkor élhettek a földrészen, amikor már beindult a jegesedés.

Egész ökoszisztémák tűnhetnek el a Föld színéről a globális éghajlatváltozás hatására, méghozzá nagyon gyors ütemben

– mondta Thomas Mörs, a Svéd Természettudományi Múzeum paleontológusa. A tudóst meglepte, hogy a békafaj még a jegesedés kezdete után is életben maradhatott. Az Antarktisz egykori éghajlata a mai Chile és Argentína területén fekvő valdíviai őserdőéhez hasonlított: a csapadékban gazdag terület átlaghőmérséklete 14 Celsius-fok körül mozog a legmelegebb hónapokban.

„Az Antarktiszt leszámítva eddig minden kontinensen találtunk békákat. Most pedig már azt is tudjuk, hogy mind a hét földrészen éltek, mígnem azok – mármint a kontinensek – egyike megfagyott” – mondta Mörs.

Legnépszerűbb cikkeink