Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Orbán: májusban újraindul az élet, de továbbra is a legrosszabbra készülnek

Létrehozva:

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Jövő héttől fokozatosan újraindul az élet, az ágyfelszabadításokra is ezért volt szükség – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak.

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza jövő hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat fog megalkotni a kormány, és fokozatosan újraindítható lesz az élet – közölte Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában. Ennek részleteiről úgy nyilatkozott, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint fogják feloldani a korlátozásokat és mindvégig szem előtt tartják, hogy a legveszélyeztetettebbeket – az időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket – meg kell védeni, a rájuk vonatkozó szabályok kidolgozása jelenleg is gőzerővel folyik.

A kötelező ágyfelszabadítást érő kritikákról szólva a miniszterelnök megismételte, hogy mindig a legrosszabbra kell készülni, ez a felelős magatartás. Leszögezte: „ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, nem tudjuk megállítani, akkor valóban tízezer kórházi ágyra szükség lehet.” Arra a kérdésre, hogy május 4-e után mire lehet számítani, a miniszterelnök azt mondta, együtt kell élnünk a vírus fenyegetésével. Ekkortól valószínűleg a polgármesterek állandó jogkörként kapják meg az eddig csak hétvégéken alkalmazott szigorító lehetőségeiket.

A minta továbbra is Ausztria – mondta Orbán, aki három dolgot emelt ki, amit szerinte már most biztosan tudunk:

  • a koronavírus korspecifikus, tehát a súlyosabb tünetek az idősebb korosztálynál jelentkeznek
  • az krónikus betegeket életkortól függetlenül fenyegeti a járvány
  • mivel a tömeges megbetegedések Budapesten és a nagyvárosokban fordulhatnak elő, itt más szabályokat kell alkalmazni.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy már néhány hónapon belül visszaállhat a válság előtti állapot, valamint ismét kihangsúlyozta, hogy semmifajta támogatást nem kaptunk az Európai Uniótól, azon túl, ami Magyarországnak amúgy is jár.

Legnépszerűbb cikkeink