Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Archív cikkek

Kilenc ápoltból három meghalt – drámai az otthonápolásban segítő szakember mérlege

Dercsényi Dávid

Létrehozva:

Súlyos állapotú tumoros betegeket küldött haza a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Németh Athina ápoló szerint, aki önkéntesen segít a kétségbeesett hozzátartozóknak. Az egyiknek ő segített oxigént szerezni, hogy rendesen kapjon levegőt.

„Kizárólag orvosszakmai döntés képezi ennek (a kórházból való hazaengedésnek – a szerk.) az alapját – senki nem küldhető haza, akinek egészségkárosodása lenne emiatt” – mondta április 22-én Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján. Jó kérdés, hogy a halál egészségkárosodásnak számít-e.

Németh Athina ápoló, mentős korábban már beszámolt a Pesti Hírlapnak arról a három betegről, akiknek az ápolásában segít önkéntes alapon – őket hozzátartozóik kapták meg a kórházakból, hogy oldják meg az otthoni ellátást. A szám mostanra kilencre szökött fel. A kilencből három beteg elhunyt. Az egyik csonkolt lábú beteget végül sikerült elhelyezni a Mazsihisz szeretetkórházában.

A kilencből nyolc beteget a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház küldte haza. A kórház a korábban elhangzott vádakra közleményben reagált: „Ezúton tájékoztatjuk önöket, hogy kizárólag olyan betegeket engedünk haza a Jahn Ferenc Kórházból, akiknek az ápolása otthon is megoldható. A betegeket a megfelelő receptek kiadásával, valamint az elbocsátást követő első munkanapig elegendő gyógyszerekkel ellátva bocsátjuk el.”

Németh ezt másként tapasztalta, erről írtunk korábbi cikkünkben: pelenka nélkül küldtek haza egy beteget, és recept sem volt, a háziorvossal kellett felíratni. A három elhunyt közül az egyik mellett hat órán át kellett az ápolónak ottmaradnia, mert az ügyelet akkor jött csak ki. A másik, már elhunyt beteg megmozdítása sem volt megoldható: a 100 kilón felüli beteget ketten nem tudták rendesen mozgatni a hozzátartozóval.

A fennmaradó öt páciens is súlyos állapotban van, mind tumoros betegek – mondja Németh. Egyikük nem kap levegőt, oxigénre van szüksége, ezt a kórház nem biztosította, nem is írta fel, Németh szerzett neki magánkapcsolatain keresztül.

Van egy beteg, akinek kivezették a végbelét sztómazsákkal, ő nem tudta, ezt hogy kell kezelni, nem mutatták meg neki, állítja az ápolónő. Ő vérhígítót kell kapjon injekcióban, Németh naponta jár ki hozzá, a beteg „megmozdulni nem tud”. A hatvanas éveiben járó betegnél nem tudják, kell-e neki további kezelés, nincs információ.

Egy májtumoros beteg zárójelentésére az van írva, saját kérésére engedték haza, Németh úgy látja, májkómában van – ilyenkor a máj nem megfelelő működése miatt a szervezetben megjelennek mérgező anyagok, ezek tudatzavarokat is okozhatnak –, az ápolónő azt mondja, a beteg azt sem tudja, hol van, hogy kérhette volna akkor a távozását.

A hozzátartozók pedig kapkodnak, az internetről keresnek információt, kétségbe vannak esve.

Kérdéseinkkel kerestük a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházat is, válaszukat várjuk.

(A cikk korábbi verziójában még Jahn Ferenc Dél-Pesti Centrumkórházat írtunk, ilyen intézmény nem létezik, a Dél-Pesti Centrumkórház egy másik intézmény, köszönjük az erre a figyelmünket felhívó olvasói levelet.)

Legnépszerűbb cikkeink