Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Jóváhagyták az EU-tagállamok a SURE mentőcsomagot

Létrehozva:

Át kell gondolni a 2021-27 közötti időszak költségvetését is, és lehet, hogy csak jövőre lesz kész. A SURE mentőcsomagot viszont jóváhagyták.

Többórás videokonferenciát tartottak csütörtök délután az Európai Unió tagállamainak vezetői Ursula von der Leyennel és Charles Michellel. A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság hatásait enyhítő mentőcsomag mellett az is szóba került, hogyan és mikor kellene feloldani a kijárási korlátozásokat – írja a Politico.

Hitel, támogatás vagy mentőcsomag

Abban egyetértettek a tagállamok vezetői, hogy pénzt kell adni a kormányoknak és a cégeknek, de abban nem sikerült megegyezni, hogy mennyit. Von der Leyen szerint a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha a következő hétéves költségvetés első éveibe beépítenék a mentőcsomagokat.

A tárgyalás során ugyanazok a törésvonalak látszódtak, mint a februári csúcstalálkozón, amikor az eredetileg tervezett 2021-27-es költségvetést akarták megtárgyalni. A nettó befizető országok, mint Hollandia, Ausztria vagy Németország, igyekeztek minél olcsóbban megúszni, a többi ország pedig Emmanuel Macron francia elnök vezetésével minél több támogatásért lobbizott. Macron szerint nem lenne értelme további adósságokba verni Olaszországot és Spanyolországot hitelekkel, támogatásokat kellene adni nekik, de Angela Merkel szerint kétséges, miből finanszíroznák a hatalmas összegű mentőcsomagot. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök elégedett volna a tárgyalások kimenetelével.

A SURE legalább biztos, az időpont nem

Nagy lépésnek számít, hogy a tagállamok jóváhagyták a SURE programot. Ebből leginkább bértámogatásra tudnak költeni a tagállamok. Ahogy korábban is megírtuk, ehhez minden tagállamnak be kellett szállnia egy 25 milliárd eurós garanciaalapba, amire támaszkodva az EU képes felvenni 100 milliárd euró hitelt. Ezt osztják szét a tagállamok között, és ebből Magyarország is képes lehet támogatni azokat a munkavállalókat, akiknek a válság miatt csökkentették a munkaidejét. A program egyetlen hátránya, hogy leghamarabb május végén juthatnak hozzá a tagállamok a pénzhez, és kérdés, hogy ha addig feloldják a korlátozásokat, akkor nem lesz-e késő a bértámogatáshoz.

Legnépszerűbb cikkeink