Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Itt a karantén utáni betegség: a legionella

Létrehozva:

A legionella vagy légiós betegség a hosszú ideig lezárt épületekben terjedhet, ezért a hatóságok óvatosságra intenek, írja a Reuters.

A koronavírus-járvány miatt lezárt épületekben újra támadhat az úgynevezett légiós betegség kórokozója, a legionella, amely szintén a tüdőt károsítja, ezért közegészségügyi szakemberek azt szorgalmazzák, hogy az épületek üzemeltetői óvatosan nyissák újra ingatlanjaikat – a Reuters hírügynökség hírét az MTI közölte.

Az irodák, iskolák, gyárak, szállodák hirtelen bezárása példátlanul visszavetette a vízfogyasztást, a csőrendszerekben pedig a klórral fertőtlenített vízáramlás leállása és a víz pangása a legionella baktérium elszaporodásával járhat – így a szakértők. Hozzáteszik, hogy a legionella a legtöbb beteg esetében sikeresen gyógyítható antibiotikumokkal és a kórokozó nem terjed emberről emberre. Ugyanakkor egy épület három heti zárva tartása után elszaporodhat a baktérium, ezért a csőrendszert a nyitás előtt alaposan fertőtleníteni kell. A munkát elvégzőknek feltétlenül szükséges maszkot, kesztyűt viselniük.

A legionella a levegőben terjed, a tüdőbe jutva influenzajellegű tüneteket követően súlyos tüdőgyulladást, majd emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben pedig halált is okozhat. A betegség lappangási ideje két hét. Amerikai statisztikák szerint a halálozási arány 10 százalékos, de azok között, akik kórházban kapják el, 40 százalék.

Kínai orvosok nemrégiben a The Lancet című orvosi szaklapban arról írtak, hogy a koronavírusos betegek 20 százaléka legionellával is fertőződött.

Legnépszerűbb cikkeink