Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egyre kacifántosabb a járványgócponttá vált idősotthon egészségügyi ellátása

Létrehozva:

Budapest Főváros Kormányhivatala közlése szerint a héten tartott öt helyszíni ellenőrzés alkalmával négyszer nem volt jelen sem a főállású orvos, és a szerződött háziorvosok egyike sem a Pesti úti idősotthonban, annak ellenére, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban folyamatos orvosi ellátásra kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot – írja az MTI. A folyamatos orvosi ellátás hiánya igencsak aggasztó, mivel a létesítményben jelenleg 58 fertőzött idős ember él, ráadásul az idősotthon járványgócponttá vált.

A fennálló problémára Karácsony Gergely főpolgármester a következőket reagálta: „Szerdán a Pesti Úti Idősek Otthonában a tisztiorvosi ellenőrzés nem találta ott az intézmény szerződött háziorvosát. Nagy baj lett volna, ha ott találja, hiszen éppen ők helyezték karanténba” – írja a HVG.

Csakhogy a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiadott közleményben ez áll: „A két szerződött nem főállású, »beugró« háziorvosok közül egyik valóban otthoni karanténban van – bár az intézmény vezetőjének jelzése szerint, a karantén előtt sem járt be az intézménybe –, de a másik – április 13-án szerződött – háziorvos is csak egyszer – csütörtök délután – volt jelen az eddigi ellenőrzések alkalmával, miután már négy ellenőrzésen is megállapítást nyert, hogy nem volt ott.”

Ugyanakkor a főváros többször is felhívta a figyelmet arra, hogy

az idősotthon nem kórház,

így az oda kirendelt háziorvosnak nem kell napi 8 órán át a rendelőben ülni, és betegeket fogadni, viszont egyetlen olyan esetről sem tudnak, amikor egy ellátásra szorult beteget ne vizsgált volna meg háziorvos.

A Pesti úti idősotthon kérdése lassan négy hete húzódik, és jelenleg elsősorban minden fél a felelősöket keresi, hogy miért kapta el az otthon lakóinak majdnem fele, 284 ember a vírust, amibe 28-an bele is haltak, és további 23 dolgozó is megbetegedett.

Legnépszerűbb cikkeink