Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A kölcsönzött munkaerő százezreit nem védi hatékonyan a kormány terve

Létrehozva:

A kölcsönzött munkaerő nem dőlhet hátra: látszólag jól jöhetett nekik a bértámogatás módosítása, de a cégek továbbra is velük kezdhetik a leépítést.

„Körülbelül 150 ezer ember dolgozik ma Magyarországon munkaerő-kölcsönzőn keresztül” – mondta dr. P. Horváth István munkajogász a Pesti Hírlapnak. Bár a kormány munkahelyvédelmi programját módosították, és most már a kölcsönzött munkaerőt foglalkoztató cégekre is kiterjed a bértámogatás,

a cégek továbbra is őket építik le először,

és nem a saját alkalmazottaikat. Ezt bizonyítja, hogy a Bosch a bejelentést követően 830 dolgozóját rúgta ki, közülük pedig 700 kölcsönzött munkaerőként dolgozott a cégnél.

Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e a Boschéhoz hasonló leépítések, többféle választ is kaptunk. „Hallhattuk, hogy fokozatosan indítják újra a német, japán tulajdonú autógyárakat. Ez azzal is járhat, hogy újra kikölcsönzik a korábban elbocsátott munkavállalókat. Ahol viszont nincs munka, vagy kevés van, ott először biztosan a kölcsönzött munkaerővel kezdik a leépítést” – mondta dr. P. Horváth.

„Egyelőre csak jósolni lehet, de elég valószínűnek tartom, hogy lesznek hasonló leépítések. Könnyen elképzelhető, mivel az egészségügyi válság gazdasági válságot is hozott magával” – mondta lapunknak Fodor T. Gábor munkaügyi előadó.

Ha ez valóban így lesz, az súlyos csapást mérhet a létminimum szintjén, vagy az alatt élőkre, közülük különösen sokan dolgoznak kölcsönzött munkaerőként.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Étel vagy áram ‒ humanitárius és járványügyi bomba ketyeg a szegények körében

A legszegényebbeket egyelőre nem érinti a járvány, a gazdasági hatásait viszont a saját bőrükön érzik. Nekik egyelőre nem alakult akciócsoport. Ugyan Pest és Fejér megyét leszámítva nincs olyan megye, ahol 40-nél több fertőzöttet regisztráltak, a járvány gazdasági hatásai hetek óta sújtják a legszegényebb falvakat is.

Legnépszerűbb cikkeink