Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Otthonápolóknak és a háziorvosoknak ajánlja fel a Helsinki Bizottság a Fidesztől elnyert sérelemdíjat

Létrehozva:

Sorra veszti el a pereket a Fidesz az általa sorosistának tartott civil szervezet ellen. A korábbi jogerős ítéletet helyben hagyó kúriai döntésről a civil szervezet számolt be csütörtökön.

A kormánypártnak és Halász János frakció-szóvivőnek 400 ezer forintot kell kifizetni a civil jogvédő egyesületnek. Az ügy három éve indult.

„Halász János napra pontosan három éve tartott sajtótájékoztatót, ahol valótlanul azt állította, hogy a Magyar Helsinki Bizottság eltitkolja pénzügyeit, és nem válaszol az azt firtató újságírói kérdésekre. Valójában a Helsinki Bizottság rendben és időben válaszolt, és gazdálkodási adatai közhasznú szervezetként hosszú évek óta nyilvánosan elérhetők közhiteles adatbázisokban és a szervezet honlapjáról” – idézte fel a Helsinki Bizottság a közleményében.

Részletezték az ítéletet is: a Kúria a felülvizsgálati eljárásban a 400 ezer forintos sérelmi díj mellett arra is kötelezte most a pártot és Halász Jánost, aki három éve frakció-szóvivő is volt, hogy

15 napon belül a fidesz.hu oldalon bocsánatkérés formájában fejezze ki sajnálkozását a Helsinki Bizottságnak.

Emellett a perveszteseknek összesen 138 ezer forint ügyvédi munkadíjat és 280 ezer forint illetéket kell fizetnie. A bíróság a Fideszt és politikusát eltiltotta az ismételt jogsértésektől.

A Helsinki Bizottság a Fidesztől elnyert sérelemdíjat az otthonápolók és a háziorvosok védelmére ajánlja fel.

A civil szervezet részéről megjegyezték, hogy a Fidesz három személyiségi jogi pert bukott el a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben. Emellett a Miniszterelnöki Kabinetiroda esetében is jogerős ítéletben mondta ki a bíróság, hogy félrevezető állításaival megsértette a 31 éve működő jogvédő szervezet jó hírnevét.

Minderre szerettük volna reagáltatni a Fideszt, de a kért időpontig nem küldték el a válaszukat.

PH

Legnépszerűbb cikkeink