Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Két órára csökkenhet a 65 felettiek idősávja, szabaddá válhat a szombati vásárlás

Létrehozva:

Lapértesülések szerint két órára rövidülhet a 65 felettiek idősávja a boltokban és eltörölhetik a szombati korlátozást.

Iparági körökben egyre gyakrabban felmerül annak lehetősége, hogy a kormány hajlik a 65 év felettieknek szóló vásárlási idősáv finomítására, ahogy azt már a bevezetésekor is kérték a kiskereskedelmi szereplők – írja a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint két órára változhat a 65 év felettiek által a bolti vásárlásra kizárólagosan fordítható idő délelőttönként, ami ráadásul szombatonként teljesen megszűnhet.

„A piaci tapasztalatok szerint a reggeli idősávban, nyitástól 9 óráig az elmúlt hetekben nagyon megnőtt az élelmiszerüzletek forgalma, és nem egy helyen sorállás alakul ki az arányos, biztonságosan elosztott bejutás érdekében. A bolti forgalom a háromórás speciális szakaszban – amikor egyébként továbbra is jelentős lenne az értékesítés, főként a hét vége felé – látványosan csökken 12 óráig. Délben viszont ismét megindult fölfelé a látogatottság, amikor zárásig az aktív korúakat fogadják a bevásárlóhelyek. Úgy tűnik, hogy a korlátozott időtartam miatt túlságosan koncentrálttá váltak a 65 év alattiaknak elérhető időszakok a nap során, ezért a védekezéssel kapcsolatos stratégia mentén idomulhatnak az eddigi előírások az aktuális viszonyokhoz” – írja a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy „a korlátozások bevezetésekor elrendelt 9-12 óráig tartó idősáv kapcsán leginkább a szombati napon megszokott bevásárlások kényszerű változása miatt emeltek szót a vevők, ahogy a kereskedők is”. A lap – nem hivatalos forrásokra hivatkozva – úgy értesült, hogy a kormány fontolóra veheti az enyhítést, „mivel a kereskedelemben nap mint nap felelősen kezelik a járványhelyzetet, illetve a vásárlók java elsajátította mostanra az otthonmaradással járó felelős társadalmi hozzáállást”.

Kiskereskedők tapasztalatai szerint az is nehezíti mind a boltosok, mind a nyugdíjasok életét, hogy a megnövekedett reggeli forgalomban a 65 év alatti vevők elkapkodják a pékárut, így 9 órára már alig marad, vagy teljesen elfogy a kenyér, a kifli és a zsemle. Erre olyan üzletekben, ahová pék szállítja naponta egyszer az árut, főleg vidéken, szinte lehetetlen felkészülni, csak úgy oldható meg a probléma, ha a 65 év felettiek a vásárlásukat megelőző napon külön megkérik a boltosokat, hogy a nevükre tegyenek félre pékárut. Kisebb településeken mindennapos, hogy a nyugdíjasoknak sorra végig kell járniuk a boltokat, hátha valamelyikben találnak olyan kiflit, zsemlét vagy kenyeret, amilyet rendes napokon bármelyik üzletben beszerezhettek volna, tulajdonképpen bármikor.

Legnépszerűbb cikkeink