Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Archív cikkek

Haldoklókat küldtek haza ellátatlanul ‒ egy mentős tapasztalatai

Dercsényi Dávid

Létrehozva:

Nehéz helyzeteket szül a kórházi ágyak kiürítése ‒ azonban egy mentőápoló vállalta, hogy önként segít olyan háztartásoknak, ahol nem tudják megoldani a hozzátartozó ellátását. A Pesti Hírlapnak beszámolt tapasztalatairól.  

A legrosszabb lehetőség főpróbájának nevezte Orbán Viktor a betegek kórházból történő hazaküldését, ám ez a főpróba rengeteg gondot jelent azoknak, akik nem voltak, vagy nem is lehettek felkészülve hozzátartozójuk szakszerű gondozására, ápolására. Németh Athina egy Facebook-csoportban ajánlotta fel, hogy egészségügyi dolgozóként ‒ mentősként ‒ segítséget nyújt az otthoni ápolásban azoknak, akik ezt kérik.

Hárman keresték meg, ketten végstádiumú tumoros betegek. „Nekik hospice ellátásban lenne a helyük” ‒ mondja Németh, de nincs hely, még fizetős intézményben sem. A betegeket úgy küldték haza, hogy nem kaptak receptet sem pelenkára, sem másra, az infúziót is ő íratta fel a háziorvossal nagy nehezen ‒ még fájdalomcsillapítót sem kaptak a páciensek. 

‒ A háziorvos nem akart kijönni, félt a fertőzésveszélytől, telefonon kellett végül intézkedni. Az egyik férfit a szükségesnél sokkal kisebb pelenkában küldték haza, és már harmadik napja volt rajta. A hozzátartozók nem tudják őket egyedül ellátni  ‒ mondja Németh Athina. ‒ Menni kell segíteni, mindennap. Persze ingyen.

A harmadik betegnél még nem volt kint a segítő: egy mindkét lábán amputált férfiről van szó, akinek egész napos ápolás kellene. Viszont a lakás, ahova küldték, nem elég nagy ahhoz, hogy egy ápoló ott tartózkodjon, „a fregolira nem tud felülni”, mondja Németh. 

Magyar György ügyvéd a Klubrádiónak arról beszélt, hogy ezekben az esetekben lehet perelni a kórházakat polgári peres eljárásban kártérítésért. Sőt szerinte veszélyeztetés miatt büntetőjogi felelősség is felmerül, ha a kórházak megszegték a kötelezettségüket. Ez persze nem segít azokon, akik most ott ülnek a nyakukba szakadt feladatokkal és egy szenvedő hozzátartozóval. 

Arra mindeddig nem adott kielégítő magyarázatot a kormány ‒ azon túl, hogy a legrosszabbra kell készülni ‒, hogy miért kell 38 ezer kórházi ágyat kiüríteni, amikor ennyi aktív ágyra még a koronavírus által leginkább sújtott Olaszországban sem volt szükség soha.

(Nyitóképünk illusztráció)

Ez a cikk eredetileg korábbi digitális lapszámunkban jelent meg, olvassa a legfrissebbet is!

Legnépszerűbb cikkeink